Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk Açıklaması

Konya Şeker A.Ş., Kurumlar Vergisi mükellefleri arasında şirketleri ile ilk 100 içerisinde yer aldı.


631 bin 866 Kurumlar Vergisi mükellefi arasında vergi rekortmenleri listesinde 78’inci sırada yer alan ve Konya merkezli tek şirket olan Konya Şeker A.Ş. son yıllarda yaptığı büyük yatırımlara rağmen ilk 100 listesine demir attı.

630 binin üzerinde mükellef arasında ilk 100’ün değişmezleri arasında yer almanın Konya Şeker açısından büyük bir onur olduğunu belirten Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, “Geçtiğimiz ilk yüzde 5 gıda şirketi vardı. Bu sene gıda sektörü listede iki şirketle temsil ediliyor. Sektör paydaşlarımızın yaptığı yeni yatırımlar nedeniyle listede yer almadığını biliyoruz. Onlar da inşa ettikleri ya da inşasına başladıkları yeni üretim tesisleriyle ülkemize katkı verdiler, veriyorlar, verecekler” dedi.

Konya Şeker’in ödediği vergi ile 631 bin 778 Kurumlar Vergisi mükellefinden daha iyi bir karlılık ve vergi performansı sergileyerek 78’inci sırada yer almasını değerlendiren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in hem üretici ortaklarına, hem ülkesine karşı yükümlülüklerini yerine getirdiğini belirterek şunları söyledi; “Özelleştirme ihalesiyle kasasından tek kuruş kaynak çıkmadan aldığı Kangal Termik Santralini bir kenara bıraksanız bile Konya Şeker her yıl yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırım yaptı. Yani son dönemde yıllık ortalama 400 milyon TL’nin üzerinde fiili yatırıma imza atıyor. Bir yandan dünyanın en büyük et-süt entegre tesisi, dünyanın en modern çikolata ve şekerli mamuller üretim tesisleri ile unlu mamuller, bisküvi, kek ve gofret üretim tesisleri, ham yağ fabrikası, patates nişastası fabrikası, sıvı karbondioksit üretim tesisi, pvc ve korige boru üretim tesisi, çuval fabrikası, enjeksiyon ve streç film üretim tesisi, ultra klimalı sera, doku kültürü laboratuarları, organik gübre üretim tesisi yatırımlarını tamamladı. Diğer yandan dondurulmuş parmak patates üretim tesisinin kapasitesini iki katına, yem fabrikasının kapasitesini 1,5 katına çıkarırken, öte yandan üreticisine her yıl ürün bedeli olarak ülke ortalamasına göre toplamda 100 milyon liranın üzerinde fazladan ödeme yapmak, tüm bunları yaparken de 4 yılda 132 milyon liranın üzerinde kurumlar vergisi ödemek her baba yiğidin harcı değildir. Şunun altını özellikle çizmek istiyorum yatırım dönemlerinde şirketlerin vergi performansları düşer. Ancak Konya Şeker son 4 yıldır hem kesintisiz yatırım yapıyor hem de kurumlar vergisi sıralamasında ilk 100’e demir atmış vaziyette. Konya Şeker olarak gururluyuz çünkü son dört yılda hem yaptığımız yatırımlarla ile üreticimize kazandırmışız hem de ödediğimiz 132 milyon liranın üzerinde kurumlar vergisi ile milletimize karşı yükümlülüğümüzü eksiksiz yerine getirmişiz.”
Kaynak: İHA