Meslekleri Ayrı, Hayalleri Aynı

Kimi hasta muayene ederken, kimi mahkeme salonunda duruşmasını beklerken, kimi de torna tezgahında çalışırken sahnede olmanın hayalini kuruyor.

Bilinç Oyunculuk Atölyesi bünyesinde doktor, avukat, tornacı, kaynakçı, esnaf gibi farklı meslek gruplarından kişiler, Devlet Tiyatroları sanatçısı Turgay Tanülkü'den oyunculuk eğitimi almak için bir araya geldi.
Tiyatroya gönül veren kişiler, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, yıllardır yaptıkları işlerden ve mesleki kariyerlerinden vazgeçebileceklerini bildirdi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelerek, Eskişehir'de avukatlık yapan Ayça Aydın (28), çocukluğundan itibaren tiyatroyla ilgilendiğini belirterek, "Konservatuvarda okumak çok istedim. Ailem 'olmaz, tiyatrocular aç geziyor.Önce kendi mesleğini eline alırsın sonra tiyatro yaparsın' dedi.

Daha sonrada Kıbrıs şivemden dolayı tiyatrolara kabul edilmedim. Şu anda kendimi yeniden buldum. Hayalim tiyatrocu olmak, sahnede olmak. Hayalim gerçekleşirse avukat rolünü canlandırmak istemiyorum. Şimdiye kadar bu rolü yaşadım zaten. Tiyatrocu olursam da işimi bırakırım. Ruhum besleniyor bu işte. Belki karnım aç olacak ama ruhum tok olacak" diye konuştu.

Geçimini tornacılık yaparak kazanan Bülent Ersaçgün (32) ise 20 yıldır torna tezgahının başında çalıştığını ve etrafındaki kişilerin konuşmalarını ve hareketleri taklit etmekten hoşlandığını anlatarak, şunları kaydetti:
"Tiyatro benim için içimde kalan bir şeydi. Hayatımda hiç tiyatroya gitmedim. Ama televizyondan bu tarz programları izlediğimden beri tiyatro benim hayalim. Tiyatroda bir karakteri canlandırmak, seyirciyle birebir oynamak istiyorum. Tornacılık, asıl işim bu. Ülke adına bir şeyler üretmek çok güzel tabi ama tiyatroda olmak istiyorum, tek amacım bu."
-"Kendimi daha net bir şekilde ifade etmek istiyorum"
Aile hekimi olarak görev yapan Doç Dr. Ünal Ayrancı (45) da kendisini daha net bir şekilde ifade etmek için oyunculuğa heves ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
"İçimde kalan bir ukdeydi. Biz beyaz perdedeki oyuncuları izleyerek, büyüdük. Oyuncu olmayı her zaman istedim. Gizli gizli teşebbüslerim oldu. Lise yıllarında, gazete ilanında oyuncu aradıkların gördüğümde İstanbul'a bile gittim. Fakat kendi isteğimle seçmediğim doktor oldum. Toplumun yönlendirmesiyle seçtim bu mesleği. 17 yıllık doktorluğu bu iş için düşünmeden bırakırım. Kendimi ifade edebilecek bir şey yapmak istiyorum."
Kaynakçılık yapan Osman Mert, gayrimenkul danışmanı Emin Daşlı, esnaf Serkan Tarımoğlu, edebiyat mezunu Tekiner Taha Öztürk, güvenlik görevlisi Mehmet Akif Özdemir, turizmci Baransel Gültekin, öğrenci Berke Göl ve Ahmet Berke Firik'in de hayallerini, bir gün sahnede olmak süslüyor.
-"Çok iyi niyetli, çok mücadele eden bir grup"
Devlet Tiyatroları sanatçısı Tanülkü ise eğitim vermekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Yaşları kaç olursa olsun onlar benim evlatlarım. Çok iyi niyetli, çok mücadele eden bir grup. Hepsi farklı iş kollarından. Onların meslekleriyle ilgili de bilgi alıyoruz. Burada tiyatronun, niyete girersen, herkesin yapabileceği kutsal bir beraberlik olduğunu ispat edeceğiz" dedi.

Yaklaşık 2 ay sürecek eğitim sonunda bir oyun sahneye koyacaklarını anlatan Tanülkü, "Bu barışsal bir dokunuş. Ben bu gruptan çok umutluyum. Oyundan sonrada senaryo eşliğinde bir sinema yapılacak. Evlatlarla bir şey üreteceğiz. Eskişehir çok avantajlı bir kent. Buraya layık bir duruş sergileyebiliriz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA