Antalya Traverten Platoları Oluşumu ve Denize Etkileri Konferansı

Jeoloji mühendisi Nihat Coşkun, Antalya'nın sahil sularında kirlenme olmadığını söyledi.

Konyaaltı Belediyesi ve Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından düzenlenen "Antalya Traverten Platoları Oluşumu ve Denize Etkileri Konferansı", Feslikan Salonu'nda yapıldı.
Konferansta konuşan jeoloji mühendisi Nihat Coşkun, bünyesinde erimiş karbondioksit bulunan yeraltı sularının geçtikleri bölgelerde kalsiyum karbonatı eriterek taşıdığını anlattı. Suda erimiş kalsiyum karbonatın ince katmanlar halinde kayaların üzerine çöktüğünü ifade eden Coşkun, bu birikimin zamanla traverten oluşturduğunu ve denizin kirlenmesine sebep olduğunu belirtti.

Coşkun, travertenlerin sahilde çatlaklar oluşturduğunu dile getirerek, çektikleri fotoğraflardan yaptıkları çalışmalara göre Antalya sahilinde 734 çatlak tespit ettiklerini, bu çatlakların toplam 50 kilometreyi bulduğunu bildirdi.
Antalya'da deniz suyundan 3 bine yakın numune aldıklarına değinen Coşkun, şöyle konuştu:
"Denizin bazı bölgelerinde tuzluluk oranı araştırması yaptık. Bu oran sonunda tuzluluk oranının fazla olduğu yerlerde kirlenmeye rastlanmadık. Tuzluluk oranının düşük olduğu yerlerde ve yeraltı sularının boşaldığı yerlerde kirlenmeler göründü. Antalya'nın sahil sularında kirlenme diye bir şey yok. Yüzeysel olarak bazı bölgelerde kirlilik var."
Kaynak: AA