Finlandiya 'bayrak Günü'Kutlandı

Finlandiya 'Bayrak Günü' düzenlenen resepsiyonla kutlandı.


Rixos Otel'de düzenlenen resepsiyona yabancı misyon şefleri katıldı.

Büyükelçi Nina Vakunlahti ve Finlandiya Savunma ateşesi Juha Wihersceri konukları kapıda karşıladı. Resepsiyon Finlandiya ve Türk Marşları'nın okunması ile başladı.

Büyükelçi Nina Vaskunlahti resepsiyonda yaptığı konuşmada, 'Bayrak Günü' 1930'lardan bu yana 4 Haziran'da kutlandığını belirterek, 4 Haziran'da Finlandiya'nın bağımsızlığı için kayıplar veren askerlere ve bu mücadeleye katılarak ülkenin yeniden yapılanması için çalışan kadınları andıklarını söyledi.

Vaskunlahti, "Bu sene 'Bayrak Günü'nü Türkiye'de kutlamamızın hoş bir tarafı var. Bu sene iki ülke arasında Dostluk Anlaşması'nın imzalanmasının 90. yılını kutluyoruz" ifadelerini kullandı.

Vakunlahti, 90 yıllık dostluk anlaşmasından tarihi bir örnek verdi. Vaskunlahti, "2. Dünya Savaşı sırasında Türkiye uçaksavar silahları sipariş etmişti. Ancak tedarikçinin uluslararası konumu gerekçe göstererek anlaşma iptal edilmiş, silahlar teslim edilmemişti. Silahların teslim edilmemiş olmasını Türk Parlamentosu'nun sakin karşılaması Dışişleri Bakanı'nı şaşırtmıştı. Bir milletvekili, 'Sayın Bakan, Biz bu durumdan gayet hoşnuduz. Silahlar büyük ihtimalle Finlandiya'ya gönderilmiştir. Şu anda o ülkenin bizden daha çok ihtiyacı var' demiştir. Bugünlerde Finlandiya ve Türkiye barış için arabuluculuk grubunda işbirliği yapmaktadırlar" diye konuştu

Kaynak: İHA