Suriye'nin İrak'a Hava Saldırısı Düzenlediği İddiası

Beyaz Saray, Suriye'nin Irak'taki hedeflere hava operasyonları düzenlediğŸine dair haberlerin doğŸruluğŸundan şŸüphe etmek için bir nedenlerinin olmadığŸını belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın brifinginde bir gazetecinin, "Suriye'nin Irak topraklarında IşžİD'e karşŸı hava operasyonları düzenlediğŸi ve İran'ın BağŸdat'a destek için buradaki askeri mevcudiyetini artırdığŸı" haberlerine ilişŸkin sorusu üzerine, "Suriye hükümetinin Irak'taki hedeflere hava saldırıları düzenlediğŸine dair haberlerin farkındayız. Bu haberlerin doğŸruluğŸundan şŸüphe etmek için bir nedenimiz yok" dedi.

Earnest, teyit ya da ilave detaylara ilişŸkin hususların ise Irak hükümetine sorulması gerektiğŸini söyledi.
Irak'ın yüzleşŸtiğŸi tehdidin çözümünün Esed rejiminin müdahalesi olmadığŸının altını çizen Earnest, "Aslına bakarsanız, IşžİD'in büyümesine imkan veren şŸey en başŸta, Esed rejimi ve rejimin kendi halkına karşŸı girişŸtiğŸi şŸiddet. Irak'ın güvenlik meselesinin çözümü, milisler ya da kanlı Esed rejiminden değŸil, Irak güvenlik güçlerini tehditlere karşŸı koymada kuvvetlendirmekten geçer" diye konuşŸtu.

-"Irak'ın egemenliğŸine saygı gösterilmeli"

Earnest, Irak'ın egemenliğŸine saygı gösterilmesi, Irak hükümetinin de kendi iç siyasi ve güvenlik kurumlarını kapsayıcı bir biçimde güçlendirmeye odaklanması gerektiğŸini vurguladı.
şžu anda Irak'taki istikrarsızlığŸa uzun vadeli bir çözümün, Irak'taki siyasi liderliğŸin ülkeyi birleşŸtirecek türden kararlar almasını gerektirdiğŸini ifade eden Earnest, "Bu, güvenlik güçlerini kuvvetlendirmek anlamına gelir. Bunun en iyi yolu da, güvenlik güçlerinin ülkedeki herkesin çıkarlarını ve güvenliğŸini temsil etmesini garantiye alan kapsayıcı politikalar takip etmektir ve bunu siyasi alanda da yapmalılar" dedi.

Earnest, Irak'taki meselenin çözüm yollarını ararken askeri taktiklere aşŸırı bel bağŸlayarak bazı semptomların üzerine gidilebileceğŸi, ancak sorunun köklerine inilemeyeceğŸini belirterek, "ABD'nın üzerinde odaklandığŸı şŸey, kapsayıcı bir yönetim ajandası takip ederlerken Irak'taki siyasi liderliğŸi desteklemenin yollarını bulmak. En nihayetinde bu sorunu çözmenin yolu bu" ifadesini kullandı.
Suriye rejimine ait savaşŸ uçaklarının dün Irak'ın sınır ilçesi Kaim'e düzenlediğŸi bombardımanda 20 kişŸinin öldüğŸü, 25 kişŸinin yaralandığŸı ileri sürülmüşŸtü. Suriye ise bu iddiaları yalanladı.

-İran'ın Irak üzerinde İHA'lar uçurduğŸu ve BağŸdat'a askeri teçhizat yolladığŸı iddiaları

ABD DışŸişŸleri BakanlığŸı Sözcüsü Marie Harf da, günlük basın brifinginde, "İran'ın Irak üzerinde keşŸif amaçlı insansız hava araçları uçurduğŸu ve BağŸdat'a askeri teçhizat gönderdiğŸine" yönelik haberlerin hatırlatılması üzerine, "Bu haberleri teyit edemem. şžunu söyleyebilirim; bölgedeki hiç kimse, mezhepsel bölünmeleri kızışŸtıracak, Irak içerisindeki aşŸırılıkları besleyeecek hareketler sergilememeli" dedi.

Harf, İran ve Irak'ın birbirleriyle yakın bağŸlara sahip iki komşŸu ülke olduğŸuna dikkat çekerek, "İran'ın, Irak hükümetine bizim gönderdiğŸimiz mesajların aynısını göndermesi halinde yapıcı bir rol oynayabileceğŸine inanıyoruz" ifadesini kullandı.
 
Kaynak: AA