Bem-bir-sen Torba Kanunla İlgili Endişelerini ve Taleplerini Tbmm’ye Taşıdı

Kamuoyunda “Soma yasası” olarak bilinen Torba Yasa’ya eklenen bir madde ile kamuda çalışan yaklaşık 2.5 milyon memurun iş güvencesinin tehlikeye düşeceğini ileri süren Bem-Bir-Sen, TBMM çatısı altında taraflarla bir araya gelerek, söz konusu düzenlemenin Anayasa’ya aykırılığını bildirdi.


Söz konusu Torba Yasa’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeleri devam ederken; Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, Genel Başkan Yardımcısı Gürkan Alper ve Sendika Uzmanı Tarkan Zengin’den oluşan Bem-Bir-Sen Heyeti, yasaya ilişkin endişelerini TBMM’de taraflarla paylaştı, yasanın olduğu şekliyle çıkması halinde sakıncalarına ve Anayasa Mahkemesi’nden geri dönmesi ihtimaline dikkat çekti.

Bu amaçla TBMM’de gerçekleştirdiği temaslarda yasanın olumlu ve olumsuz yanlarını taraflarla paylaşan Bem-Bir-Sen heyeti, toplam 106 maddeden oluşan tasarının sadece 17 maddesinin Soma faciası ve maden işçileri ile ilgili olduğunu, geri kalan maddelerin ise, kamu kurumlarının değişik konulardaki düzenlemelerini kapsadığını ifade etti.

Düzenleme ile işe geri dönüşlerde idare amirinin inisiyatifinin geçerli kılınmasının çalışma barışını bozacağını ve eşitlik ilkesini ihlal edeceğini belirten Bem-Bir-Sen heyeti, görevden alınan memurların işten atılmasını kolaylaştıran bir düzenlemenin uluslararası normlardaki çalışma hayatı ilkelerine uygun olmadığını savundular.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki torba yasa tasarısına alt komisyonda eklenen bir madde ile memurların en önemli güvencesi olan iş güvencesine son verilmesinin önünün açıldığına dikkat çeken Bem-Bir-Sen heyeti, tasarının yasalaşması halinde Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak bir başvurunun memurlar lehine sonuçlanacağını da ifade ettiler.

TBMM’de görüşmeleri devam eden tasarıya göre gerçekleştirilmek istenen düzenlemede, göreve son verme, görevden alma, unvan değiştirme ile ilgili memurların açtığı davalar lehlerine dahi sonuçlansa uygulanması ilgili amirin kararına bağlı olacak. Uygulamayan mahkeme kararları nedeniyle amire ceza verilmeyecek.
Kaynak: İHA