Gediz Havzası Çevresel Altyapı Değerlendirme Toplantısı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk, Gediz Havzası suyunun tarımda kullanılmasının sakıncalı olduğunu belirterek, "Türkiye'nin tarım üretiminin yüzde 10'unu burası karşılıyor. Bu su ile devam edersek, bölgedeki tarımı 15 yılda kaybederiz" dedi.

"Gediz Havzası Çevresel Altyapı Değerlendirme Toplantısı"na katılan Mustafa Öztürk, konuşmasında, Gediz Havzası'nda kirliliğe neden olan kaynakların belirlenip, tedbir alınması için yol haritası belirleneceğini söyledi.

Öztürk, Gediz Havzası'nın tarımsal açıdan önemine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Su kalitesi 4. sınıf olan Gediz Havzası suyunu tarımda kullanılabilir hale getirmek, amacımız. Bu suyun tarımda kullanılması kesinlikle sakıncalıdır. Türkiye'nin tarım üretiminin yüzde 10'unu burası karşılıyor. Bu su ile devam edersek, bölgedeki tarımı 15 yılda kaybederiz. Bugünden itibaren seferberlik ilan etmeliyiz. Hepimiz, üzerimize düşen görevi yerine getirmeliyiz. Gediz'i kurtarmak istiyoruz. Suyumuzun kalitesini sağlıklı hale getirmek, tarımsal topraklarımızı kurtarmak istiyoruz."
Öztürk, organize sanayi bölgelerinin, atık su arıtma tesisi kurmalarının zorunlu olduğuna değinerek, belediyelere de atık su arıtma tesisi kurmaları için 15 yıla kadar verilen kredi ödemesini, 20 yıla kadar uzatabileceklerini kaydetti.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise Manisa'nın ekonomik büyüklüğünün yüzde 60'ını, tarımsal üretimin oluşturduğunu belirterek, "Hepimiz Gediz'in son durumunu biliyoruz. 4. sınıf su ile meyveleri, sebzeleri suluyoruz. İhracat da yapıyoruz. Bu, gerçekten çok kötü. Atık suları arıtmadan doğal ortama bırakamayız. Bunları çok kısa süre içinde toparlamamız lazım. Atanmışı, seçilmişi ve sanayicisiyle Gediz'i kurtarmak zorundayız" diye konuştu.

Kaynak: AA