'E-vakıf'La Uzun Kuyruklar ve Zaman Kaybı Sona Erdi

Seyhan Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından uygulamaya konulan elektronik vakıf sistemiyle geçmiş yıllarda yaşanan uzun kuyruklara son verilirken, başvurulara daha kısa sürede cevap verilmeye başlandı.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, yardım alabilmek için önünde oluşan uzun kuyruklar ve yaşanan tartışmalarla geçmişte gündeme gelirken, Seyhan ilçesindeki vakıf, bu sorunun önüne geçmeyi başardı. Seyhan Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nda uygulamaya konulan online başvuru sistemi sayesinde vatandaşların fiziki olarak vakıfta bulunmalarına gerek kalmıyor, internet erişimi olan her noktadan başvuru yapılabiliyor. İnternet erişimine sahip olmayan vatandaşların ise okullar ve muhtarlıklardan başvuru yapmalarına imkan sağlanıyor.
Nüfus yoğunluğu ve sosyal yardım potansiyeli bakımından Türkiye'nin en yoğun vakıflarının başında gelen ve her gün ortalama 800 başvurunun yapıldığı vakıfta, taleplere en geç bir hafta içinde olumlu veya olumsuz geri dönüş yapılıyor.
Seyhan Kaymakamı Ahmet Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede kurdukları ve "e-vakıf" adını verdikleri online başvuru sisteminin Türkiye'ye örnek olabilecek bir proje olduğunu söyledi.

Okur, insanların rencide olmadan, sıkıntı yaşamadan, huzursuzluk ve yoğunluğa girmeden başvurularını internet üzerinden yapabildiklerini belirterek, "Geçmişte 7-8 ayda sonuçlandıramadığımız müracaatları artık bir günde, bir haftada sonuçlandırır hale dönüştüren bir sistem oluşturduk" dedi.

Sistemin bilişim teknolojilerinin kullanılması esasına dayandığını anlatan Okur, şunları kaydetti:
"Vatandaşlarımız herhangi bir internet noktasından, evinden, komşusundan, marketten, muhtarlıklardan, okullardan bize müracaat edebiliyor. Örneğin yolda ihtiyaç sahibi birini gördünüz hemen internetten sisteme girip anında başvuruda bulunabiliyorsunuz. Biz o müracaatı anında vakıftaki personel incelemeye alıp acil ve hızlı bir çalışmayla iki gün içerisinde toplantıya girecek hale dönüştürüyoruz. Yardım kararı verilen kişiler ise PTT ile yapılan protokol çerçevesinde vatandaşa yardımını kaymakamlığa gelmeden, vakfa uğramadan kimliğini göstererek PTT'den alabiliyor."
- Her gün ortalama 800 başvuru
Okur, sistemin bazı sıkıntıları da giderdiğini aktararak, "Bu sistem vatandaşlarımıza en kolay şekilde ulaşmayı, onlara çok hızlı ve kısa sürede hizmet etmeyi, müracaatlarını sonuçlandırmayı ve onları devlet kapısına gelmek zorunda bırakmadan, elbette gelebilirler başımızın üstünde yerleri var ama ihtiyaç ve zorunluluk olmadan bu taleplerini karşılar hale geldik. Sistemle yardım almasına karar verilen kişiler Türkiye'nin neresinde olursa olsun PTT'den yardımlarını alabiliyor" diye konuştu.

Nüfus yoğunluğu ve sosyal yardım potansiyeli bakımından Türkiye'nin en yoğun vakıflarının başında gelen vakıfta her gün ortalama 800 başvurunun yapıldığı vurgulayan Okur, başvurulan en kısa sürede sonuçlandırıldığına dikkati çekti.
Okur, ayrıca vakfın ayda 400-500 bin lira civarında yardımda bulunduğunu belirterek, ocak ayından buyana 85 bin 454 dosyanın sonuçlandırıldığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA