35. Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Biyolojisi ve Korunması Sempozyumu

Gelecek yıl Ortaca'da yapılacak 35. Uluslararası Deniz KaplumbağŸaları Biyolojisi ve Korunması Sempozyumu'nun ön toplantısı gerçekleşŸtirildi.

35. Uluslararası Deniz KaplumbağŸaları TopluluğŸu BaşŸkanı ve Deniz KaplumbağŸaları AraşŸtırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, bir otelde düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin Akdeniz'de yuvalayan caretta caretta ve yeşŸil deniz kaplumbağŸası için önemli üreme merkezi olduğŸunu söyledi.
KaplumbağŸalarla ilgili 1979'dan beri 34 sempozyumun yapıldığŸını belirten Kaska, sempozyuma çeşŸitli ülkelerden çok sayıda bilim adamı katıldığŸını, önümüzdeki yıl 35'incisi düzenlenecek sempozyuma Türkiye'nin ev sahipliğŸi yapacağŸını ifade etti.

Ortaca'da yapılacak sempozyuma yaklaşŸık 80 ülkeden bine yakın bilim adamının katılacağŸını dile getiren Kaska, "Sempozyumun koruma çalışŸmaları başŸladı ve tüm dünyada örnek koruma önlemleri alındı. İlimizde yapılması, ülkemizin tanıtımına da önemli katkı sağŸlayacak. Bunun yanında sempozyum ülkemizin deniz kaplumbağŸalarının korunmasına verdiğŸi önemi göstermek açısından büyük bir avantajdır" dedi.

Dalaman Kaymakamı Yılmaz şžimşŸek ise dünyada bütün ülkelerin gündeminde koruma, kullanma dengesi ve sürdürülebilir kalkınma kavramının olduğŸunu vurguladı.
ǜlkelerin doğŸayı kullanırken diğŸer canlıları ve nesilleri de gözettiğŸine işŸaret eden şžimşŸek, "Biz de ülkemizde doğŸayı kullanırken diğŸer canlıları ve bizden sonraki nesilleri de düşŸünmeliyiz. Bu anlamda bu çalışŸmaların büyük önemi var. Yapılacak sempozyum ülkemiz adına faydalı olacağŸını düşŸünüyorum" diye konuşŸtu.
KonuşŸmaların ardından, 19-24 Nisan 2015'te Sarıgerme Mahallesi'nde bulunan Hilton-Dalaman Otel'de yapılacak sempozyumun detayları hakkında görüşŸmeler yapıldı.
Toplantıya, Ortaca Belediye BaşŸkanı Hasan Karaçelik, Orman ve Su İşŸleri BakanlığŸı ile LJevre ve şžehircilik BakanlığŸı temsilcileri, çeşŸitli üniversiteden öğŸretim üyeleri ve sivil toplum kuruluşŸu temsilcileri katıldı.
 
Kaynak: AA