Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Hacıoğlu Açıklaması

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Türk insanın Çanakkale, Sarıkamış ve Kırkpınar kültürlerine sahip çıkması gerektiğini söyledi.

Hacıoğlu, Anadolu Ajansı Edirne Bölge Müdürlüğünü ziyaretinde, Kırkpınar'ın önemli bir Türk kültürü olduğunu, 2010'dan itibaren de UNESCO'nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne girmesiyle de dünya kültürü haline geldiğini belirtti.

Kırkpınar'ın, pek çok soyut Türk kültürünü barındırdığına vurgulayan Hacıoğlu, şöyle konuştu:
"653 yıldır devam eden bu gelenekte Kırkpınar ruhu dediğimiz, dayanışma, kuvvet, saygı ve rekabettir. Bunlar çok güzel kültürel miraslar. Dünyada hiçbir spor branşında rakipler birbirini kucaklamaz ama pehlivanlar peşrev faslında yaradana şükreder, hem seyirciye hem rakibine minnetini sunar. Bu bir Türk kültürü, başka bir yerde yok. 3 ruha çok ihtiyacımız var. Çanakkale, Sarıkamış ve Kırkpınar ruhlarına sahip çıkmalıyız. Bunlardan en eski olanı Kırkpınar ruhu. Bunlara ihtiyacımız var."

- "1. Murat unutulmamalı"

Hacıoğlu, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri gerçekleştirildiğinde, Edirne'nin fethinin ve 1. Murat'ın gölgede kalmaması gerektiğini vurguladı.
Kırkpınar'ı yaşarken, Edirne'ni fethini de anmak gerektiğini belirten Hacıoğlu, şunları kaydetti:
"Edirne'nin fethini anarken, 1. Murat'ı da iyi anmamız gerekiyor. Şu an bir okulda, bir mahallede ismi olan, savaş meydanında cenk ederken şehit olan 1. Murat'ın hatırası çok iyi yaşatılmalı ve örneğin şehir hastanesine ismi verilmelidir. 1. Murat Hüdavendigar'ın bir tek heykeli yok."

Kaynak: AA