Toprak Bayramı ve Toprak Haftası

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Türkiye'nin tarım ekonomisi anlamında dünyada 11'incilikten 7'nciliğe, Avrupa'da ise 4'üncülükten 1'inciliğe geldiğini belirtti.

Arzu, Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele İstasyon Müdürlüğü tarafından Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi sahasındaki düzenlenen Toprak Bayramı etkinliğinde, Türkiye'nin son 10 yılda büyük değişim ve dönüşüm yaşadığını söyledi.

Toplu taşıma, eğitim, sağlık ve altyapı alanında bu değişimin görüldüğünü belirten Arzu, şunları kaydetti:
"Bu değişiklikleri tarım alanında da yaşıyoruz. Son 10 yılda üretimde, verimlilikte, ihracatta çok büyük artışlar olmuştur. Türkiye, tarım ekonomisi anlamında dünyada 11'incilikten 7'nciliğe, Avrupa'da ise 4'üncülükten 1'inciliğe geldi. 10 yıl önce tarımda Gayri Safi Milli Hasılamız 23 milyar dolardı. Bugün 63 milyar dolara yükseldi. Yine 10 yıl önce tarımsal ihracatımız 4 milyar dolardı bu sene itibariyle 18 milyar dolar."
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, erozyon sahasındaki proje alanlarında incelemelerde bulundu.
Gındam Mevkisi'nde ise Soma şehitleri için 301 fidan toprakla buluşturuldu. Daha sonra TÜBİTAK destekli "Rüzgarda Uçuşan Topraklar" projesine katılanlara hediyeleri verildi.

Etkinliğe, AK Parti Konya Milletvekili Cem Zorlu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Masum Burak, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyon Müdürü Durmuş Ali Çarkacı, Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Yaka ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA