Abd'nin Bağdat ve Kahire Büyükelçi Adayları

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, Başkan Barack Obama tarafından ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine aday gösterilen Stuart Jones ile ABD'nin Kahire Büyükelçi adayı Robert Beecroft'u, adaylıklarının onaylanma süreci kapsamında dinledi.

Oturumun başında konuşan Komite Başkanı Robert Menendez, Mısır'da medyaya yapılan baskılar, barışçıl protestocuların tutuklanması, güvenlik güçlerinin eylemcilere karşı orantısız güç kullanımı ve kitlesel idam cezalarına yönelik endişelerini dile getirdi.
Beecroft'tan, ABD-Mısır ilişkilerini, İsrail ile Mısır arasındaki Barış Anlaşması'nın muhafaza edilmesinin ötesine taşımasını beklediklerini ifade eden Menendez, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin de Sina Yarımadası'nın kontrolünü sağlamanın yanı sıra insan haklarını koruma, ekonomiyi geliştirme ve adaleti sağlama konularında da etkili adımlar atması gerektiğini kaydetti.

Beecroft da atanması halinde, yapıcı bir ABD-Mısır ilişkileri için Kongre ile çalışma taahhüdünde bulundu.
Komitenin kıdemli üyesi Bob Corker da Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün saldırılarına işaret ederek, Irak'ta şu anki gelişmelerden Irak Başbakanı Nuri Maliki'yi sorumlu tutu. Corker, "Maliki, iyi bir başbakan olmadığını açıkça gösteriyor. Sünni nüfusa ulaşmada iyi bir iş çıkaramadı ki bu da onları Ek Kaide'nin çabalarına daha açık hale getirdi" değerlendirmesinde bulundu.
Bağdat Büyükelçiliği'ne aday gösterilen Jones da ABD'nin, Irak'a, IŞİD'in izole edilmesi için daha bütüncül bir strateji izlemesi yönünde telkinlerde bulunduğunu hatırlatarak, bu noktada, Irak'ın siyasi liderleri ile sünni kesim liderleri arasında iş birliği olmasının önemine işaret etti.
Hem Beecroft hem de Jones'in atanma sürecine yönelik bu oturumun sakin geçmesi ve Kongre üyelerinin adayları sıkıştırmaması veya ciddi eleştiriler getirmemeleri dikkati çekti. Bu da ki adayların atamalarının sorunsuz onaylanabileceğinin işaretlerini veriyor.
Komite ayrıca ABD'nin Doha Büyükelçiliğine aday gösterilen Dana Smith ile ABD'nin Tegucigalpa Büyükelçisi adayı James Nealon'ı da dinledi.
Büyükelçiler, önce Senato Dış İlişkiler Komitesi, ardından da Senato Genel Kurulunun atamalarını onaylamalarının ardından görevlerine başlayabilecek.
Kaynak: AA