Gtb Yönetim Kurulu Başkanı Tiryakioğlu Açıklaması

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Antep fıstığı üretiminde ve ticaretinde artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını, spekülatif ticaret yapan stokçuların bu sene kesinlikle zarar edeceğini bildirdi.

Tiryakioğlu, yaptığı açıklamada, sektörde yaşanan bazı sıkıntılara rağmen Antep fıstığının bölgesel ürün olmaktan çıkıp, uluslararası konuma geldiğini belirtti.

Tiryakioğlu, şu anda 100 ila 200 bin ton üretim kapasitesinin konuşulduğu Antep fıstığının gerekli destekler sağlanması halinde 5 ila 10 yıl içerisinde 400 ya da 500 bin ton yapılacağını öngördüklerini vurguladı.
Tiryakioğlu, şöyle devam etti:
"Şu anda Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de desteğiyle önümüzdeki günlerde Ankara'da 'Antepfıstığı Ortak Akıl heyeti' olarak ikinci toplantımızı gerçekleştireceğiz. Ulusal bir proje üzerinde çalışıyoruz. Antep fıstığı üretiminin yapıldığı 27 ildeki ağaç sayısı, ağaç yaşı ve verimini saptayacak önemli bir envanter hazırlayacağız. Bir nevi fıstığın röntgenini çekeceğiz. Bu projeden çıkacak rapora göre de Antep fıstığının yol haritasını ve geleceğini belirleyeceğiz."
Tiryakioğlu, Antep fıstığında yeni bir düzenlemenin olacağını ve üreticinin devlet desteği konusundaki beklentileriyle ilgili olarak da Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde görüşmelerin yapıldığına dikkati çekti.
Antep fıstığında son dönemlerde yaşanan aşırı fiyat artışının çiftçiye ve sanayiciye yaramadığını vurgulayan Tiryakioğlu, şunları kaydetti:
"Antep fıstığı üretiminde ve ticaretinde artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, spekülatif ticaret yapan stokçular bu sene kesinlikle zarar edecek. Bu yıl için üretimde 120 ila 130 bin ton bir rekolte ifade ediliyor. Henüz net rakamlar çıkmadı. Bunlar tahmini rekolteler. Ayrıca bu konuda dış etkenlerde çok önemlidir. İran, Amerika ve Suriye'de fıstık rekoltesinin yüksek olduğu bir dönemde Antep fıstığının spekülatif bir hareket görmeyeceğini düşünüyoruz. Stokçular bu yıl kesinlikle zarar edecekler. Spekülasyonlara girenler geçen sene kazandıkları paranın iki katını tekrardan verecekler. Bu işin spekülasyonunu yapan tüccarlar artık Antep fıstığının spekülatif ticaretinden uzak dursunlar."


Kaynak: AA