Nijerya'da Boko Haram Militanlarına Yönelik Af İddiaları Yalanlandı

Nijerya'da şiddet eylemlerine devam eden Boko Haram örgütü militanlarına yönelik af getirileceği iddiaları Nijerya yetkilileri tarafından yalanlandı.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Reuben Abati, gazetecilere yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Goodluck Jonathan'ın afla ilgili yaptığı belirtilen açıklamalarının satır satır okunması halinde anlaşılması gereken birçok mesajın görüleceğini belirtti.

Abati, "Konuşmada Devlet Başkanı Jonathan'ın af sözü kullandığını sanmıyorum. Başkanın, barışı kucaklamaya ve terör faaliyetlerinden vazgeçmeye gönüllü olanlar hakkında konuştuğunu düşünüyorum" dedi.

Devlet Başkanı Goodluck Jonathan, perşembe günü bir televizyon programında yaptığı konuşmada, terörle toplu mücadele edileceğini belirterek, aynı zamanda şiddetten vazgeçen militanlara zeytin dalı uzatacaklarını açıklamıştı. Devlet Başkanı Jonathan'ın açıklamasının ardından aynı gün Gençlik Bakanı Boni Haruna da Jonathan'ın Boko Haram örgütü militanları için af ilan ettiğini söylemişti.
Nijerya'da dine dayalı yönetim isteyen ve kanlı saldırılarıyla bilinen Boko Haram örgütü, yalnızca bu yıl içinde özellikle Adamawa, Borno ve Yobe eyaletlerinde 1500'den fazla kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.
Boko Haram militanları 14 Nisan'da Chibok'taki okula baskın düzenleyerek çok sayıda kız öğrenciyi kaçırmıştı. Kaçırılan öğrencilerinin sayısının 200'ün üzerinde olduğu sanılıyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, bir süre önce yayımladığı raporda, Batı eğitimine karşı olan Boko Haram örgütünün öncelikli hedefinin öğretmenler olduğunu bildirmiş ve hükümete eğitimcileri daha iyi koruması gerektiği uyarısında bulunmuştu.
Kaynak: AA