Tüketicilere Anneler Günü Uyarısı

Tüketiciler Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin Anneler Günü için yapacakları harcamalarda dikkatli olması gerektiğini belirterek, "Tüketicilerin kendilerini dünyaya getiren ve büyüten annelerine sevgilerini ifade etmek için harcama yapmak yerine, 11 Mayıs günü şefkatle sarılarak, annelerinin ellerini öpmeleri en değerli hediye olacaktır" dedi.

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazı firmalar ve uluslararası pazarlama kuruluşlarının bankalarla işbirliği yaparak Anneler Günü'nü tüketim gününe çevirme çabası içinde olduğunu savundu.
Tüketicilerin elektronik posta adreslerine, cep telefonlarına onlarca mesaj gönderildiğine dikkati çeken Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Anneler Günü için alışveriş yapılması halinde sağlanacak imkanlar, taksit, promosyon, indirim gibi unsurlar ileri sürülerek tüketim teşvik edilmektedir. Oysa dünyanın en değerli varlığı annelerimizin haklarının, alınacak maddi değeri yüksek hediyeyle karşılanmayacağı hatta kırıntısı dahi olmayacağı aşikardır. Bu noktada, zaten büyük bölümü borç içinde bulunan tüketicilerin, kendilerini dünyaya getiren ve büyüten annelerine sevgilerini ifade etmek için harcama yapmak yerine, 11 Mayıs günü şefkatle sarılarak, annelerinin ellerini öpmeleri en değerli hediye olacaktır. Borçlanarak veya bütçemizi zorlayarak alacağımız hediyeyi annemize sunduğumuz takdirde, içine düşeceğimiz maddi sıkıntıdan ötürü ızdırap duyacaksak bu, en fazla yine o borca girerek veya kaynağımızı tüketerek hediye aldığımız annemizin canını acıtacaktır. Annemize hediye alırken abartamayalım, bütçemizi zorlamaktan kaçınalım."
- Kısa mesaj ve e-postalara dikkat
Ağaoğlu, TBMM'de 2008'den beri görüşülen, kişisel bilgilerin gizliliği ve paylaşılmamasıyla ilgili kadük hale gelen tasarının bir an önce yasalaşması gerektiğini anlattı.
"İnsanların cep telefonlarına, elektronik posta adreslerine kolayca erişilerek, birtakım mesaj bombardımanı ve pazarlama teknikleriyle çılgın tüketim teşviğinin önüne geçilmesi gerekmektedir" diyen Ağaoğlu, "6 yıldır yasalaşmayan bu düzenleme nedeniyle kötü niyetli insanlar kişisel bilgileri ücret karşılığı pazarlıyor. Bunu ele geçiren bazı kişi ve kuruluşlar da tüketicileri istismar edecek her türlü eylem içinde bulunuyor. Nitekim, geçtiğimiz günlerde tüketicilerin kişisel verilerini ele geçirerek, çağrı merkezi kuran kişi ve kuruluşların yaptıkları dolandırıcılıklarla ilgili emniyetin çalışması sonucu 80 kişi tutuklandı" ifadesini kullandı.
- Çiçek fiyatlarında yüzde 50 artış
Ağaoğlu, bazı firmaların da ellerindeki yüksek fiyatlı ürünleri indirime sokarak tüketim sınırlarını zorlamak istediklerini öne sürdü.
"Geçtiğimiz yıllarda 7,5 liradan satılan güllerde bile yüzde 50 artış oldu" diyen Ağaoğlu, "Özel günlerde solmak üzere olan çiçekler öncelikle piyasaya sunuluyor. Annesinden uzakta bulunanlar, durumu fark edemedikleri gibi fark etseler de ellerinden bir şey gelmiyor. Üstelik bazı satış noktalarında fiyat artışı, yüzde 100'lere kadar varıyor. Anneler için en anlamlı, güzel ve solmayan çiçekler, evlatlarıdır" değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA