Hijyen Belgesi Olmayanlara Ceza

5 Temmuz 2013 Tarih ve 28698 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nce 5 Temmuz 2014 tarihine kadar ilgili işyerlerinin hijyen eğitimi belgelerini almaları gerekiyor.

Hijyen Belgesi Olmayanlara Ceza

Konu ile ilgili açıklama yapan Niğde Ticaret ve Sanayi Odası (NİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Katırcıoğlu; “Gıda üretim, toptan ve perakende satışına yönelik işyerlerinde, süpermarket dağıtım merkezleri de dahil nihai tüketiciye satış ve dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi, depolanması ve benzeri hizmetlerin yapıldığı işyerlerinde, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan işyerlerinde, insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde (kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, güzellik salonları ve benzeri yerler), otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerlerde çalışan tüm personeller hijyen eğitimi almak zorundadır.

İlgili yönetmelik gereğince, eğitim almayan kişiler söz konusu işletmelerde çalıştırılamaz. İşyeri sahipleri ve işletenleri, çalışanların hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur. Bizzat çalışmaları durumunda işyeri sahipleri ve işletenleri bu eğitimi almaya mecburdur.

Yönetmelik gereğince 05 Temmuz 2014 tarihinden itibaren yapılan denetimler sırasında "Hijyen Eğitimi Belgesi" sorulacağı ve bu belgeyi almamış olanlar hakkında cezai işlem yapılacağından, eğitimlerin belirtilen sürede alınması gerekmektedir. Bu bakımdan, çalışanların ve işyerlerinin hukuki ve idari yaptırım ile karşılaşmamaları için konuya gerekli hassasiyeti göstermelerinde fayda görülmektedir” diye konuştu.

Kaynak: İHA