Romatizmalı Adımlar

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı tarafından ‘Dünya Ankilozan Spondilit Haftası’ etkinlikleri kapsamında her yıl romatizmal hastalıklar hakkında bilinç oluşturmak üzere düzenlenen Romatizmalı Adımlar yürüyüşü, bu yıl Gaziantep Dülük Baba Ormanları’nda hekim, hasta, hasta yakınlarının katılımıyla gerçekleşti.

Romatizmalı Adımlar

Gaziantep Üniversitesi Romatoloji hekimleri ve romatizma hastaları “Romatizmaya inat, romatizma için yürüyoruz!” sloganıyla yürüyerek hasta sorunları ve alınabilecek önlemler konusuna dikkat çekmeye çalıştı.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde buluşan katılımcılar otobüslerle Gaziantep Dülük Baba Ormanları’na getirildi.

Dülük Baba girişinde başlayan yürüyüş göl kenarında düzenlenen kahvaltıyla sona erdi.

Ülkemizde yaklaşık 200 bin ankilozan spondilit hastası olduğunu vurgulayan Gaziantep Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mesut Onat, “Ankilozan spondilitte teşhis gecikmesi dünyada 7 ila 10 yıl civarında görülüyor. Ülkemizde de bu oran geçerli. Romatoloji Bilim Dalı ve eğitimi halen birçok üniversitede yok. Dolayısıyla hekimlerin yüzde 50’si romatoloji eğitimi almadan mezun oluyor. Yakın zamanda yaptığımız bir çalışma sonucunda hastaların yanlış yere bel fıtığı ameliyatı olduğu ortaya çıktı. Hastaların yüzde 15’i romatizması varken bel fıtığı ameliyatı oluyor. Bu nedenle birinci basamak ve aile hekimlerinin ankilozan spondilit hakkında eğitim alması hastalığın erken tanısının konması için önem taşıyor” dedi.

Yapılan yürüyüşün ardından katılımcılar ellerindeki balonları gökyüzüne bıraktı. Daha sonra katılımcılar toplu fotoğraf çektirdi.
Kaynak: İHA