Umut'un 'Gülsüm Annesi' Hakkında Anlaşmalı Boşanma İddiası

Antalya'da 2008 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu felç olan ve kimliği tespit edilemeyen Rus gencin bakımını üstlenen Gülsüm Kabadayı'ya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), eşinden anlaşmalı boşandığı iddiasıyla dava açtı.

Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonrasında felç kalan ve Türkiye'nin "Umut" olarak tanıdığı Rus gence koruyucu annelik yapan Kabadayı, SGK'dan gelen ihtarname ile şaşkınlık yaşadı.
Samsun'da bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinde tedavi gören Umut'un yanında bulunan Kabadayı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SGK'nın hakkında açtığı dava nedeniyle zor günler yaşadığını söyledi.

SGK tarafından, eşiyle anlaşmalı boşandığı gerekçesiyle babasından 2006 yılında bağlanan maaşının kesildiğini, bugüne kadar aldığı 36 bin lira maaş ve 25 bin liralık ilaç masrafının faiziyle geri alınması için hakkında dava açıldığını anlatan Kabadayı, hiçbir karşılık beklemeksizin Umut'a bakarken açılan dava ile zor duruma düştüğünü ifade etti.

- Rusya'dan Umut'un bakımı için gelen paraya el konuldu iddiası
Umut'un bakımı için Rusya'da toplanan yardımlara Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün el koyduğunu iddia eden Kabadayı, "Rusya'dan Umut'un bakımı için ne kadar para geldiğini dahi bilmiyorum" dedi.

Kabadayı, tedavi için Samsun'a gelmeden önce Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkililerinin evine geldiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Moskova'dan Umut'un bakımı için gelen parayı istediler, bu yüzden onlarla tartıştık. Samsun'a geldikten sonra arkamızdan kim şikayetçi olmuşsa 'eşiyle anlaşmalı boşandılar' iddiasıyla SGK soruşturma başlattı. Şeker hastasıyım. Kullandığım insulin ve diğer ilaçların parası olan 25 bin lira ile eşimden ayrıldıktan sonra babamdan bağlanan toplam 36 bin liranın faiziyle alınması için dava açılmış."
Avukatlarla görüştüğünü, davaya bakmak için 5 bin lira istediklerini söyleyen Kabadayı, "Başbakanımız her zaman bana sahip çıktı. Ondan Allah razı olsun. Yine bize sahip çıkmasını istiyorum" diye konuştu.

Eski eşinden 3 çocuğu olduğunu dile getiren Kabadayı, şöyle devam etti:
"Eski eşim gelip çocuklarını görüyor. Kesinlikle birlikte yaşamıyoruz. Niçin böyle bir şikayet oldu, bilmiyorum. Umut'un sağlık durumunun iyiye gitmesine sevinirken böyle bir dava açıldığını haber aldığımda şoke oldum. Benim dava açacak gücüm bile yok. Tek çaremiz Başbakanımızın bize sahip çıkması."
Umut için yapılan yardımlardan yalnızca 2 bin 500 liraya tekerlekli sandalye aldıklarını, devletin de kendisine koruyucu aile ücreti verdiğini kaydeden Kabadayı, Samsun'daki masrafları ise cebinden karşıladığını söyledi.

- Eski Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Taş
Bir süre önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü emrine atanan eski Antalya Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Afife Taş ise yaklaşık 1,5 yıl önce Vali Yardımcısı Recep Yüksel'in kendisine, Korkuteli ilçesindeki bir bankanın müdüründen Gülsüm Kabadayı'nın büyük oğlu Tunahan Ağar'ın hesabında yüksek miktarlı para hareketleri olduğu yönünde bilgi aldığını söylediğini anlattı.
Yaptıkları araştırmada, Rusya ve Türkiye'den o dönem gelen tüm yardımların bu hesaba yatırıldığını tespit ettiklerini bildiren Taş, şunları kaydetti:
"Dönemin Antalya Valisi Ahmet Altıparmak'ın talimatıyla resmi yardım kampanyası başlatılmış, Umut'un vasisi ilan edilen müdürlük personeli Rıza Elitok yetkilendirilerek Umut'un kimlikteki ismi 'Mustafa Öz' adına hesap açılmıştı. Yardımların Umut'un hesabına yatırılmasını tebliğ etmek için müdürlük personeli, Kabadayı'nın evine gitti. Kabadayı, arkadaşlarımızın tebliğini kabul etmediğini söyleyince bu sefer ben gittim. Gülsüm anneyi, (Bakın, güzel bir şey yapıyorsunuz ama oğlunuz adına açılan hesap yanlış anlaşılmaya yol açar. Bunca çaban boşuna gider) şeklinde uyardım. Uyarımın ardından tebliği imzaladı. Oğlu da hesabındaki parayı yardım hesabına havale etti."
Hesapta ne kadar para olduğunu bilmediğini belirten Taş, "Hesaba dolar, avro gibi farklı paralar yatırılmış. Bu paraların havalesini oğlu yaptı. Yardım parasının tamamı, Umut'un kimlikteki gerçek ismi olan Mustafa Öz adına açılan hesapta bulunuyor. Kabadayı, Umut'un vasisi olmadığı için bu parayı kullanamıyor" diye konuştu.

Kaynak: AA