'Anadolu'nun El-hamrası'Nı Isıtan Hamam Restore Edilecek

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde yer alan ve Avrupalı bilim adamlarınca "Anadolu'nun El-Hamrası" olarak nitelendirilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın asırlar önce ısıtılmasını sağlayan ve günümüzde harabe halde bulunan tarihi Bekir Çavuş Hamamı'nın bu yıl restore edilmesi planlanıyor.

Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın güneybatısında yer alan ve mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olan Bekir Çavuş Hamamı'nın 2014 yılı yatırım programı kapsamında restorasyonunun planlandığını söyledi.

Çalışmanın yaklaşık maliyetinin belirlenmesi için Vakıflar Bölge Müdürlüğü teknik elemanlarınca hamam kalıntısında inceleme yapıldığını belirten Veral, "Hamamın çevresinde ve içerisinde bulunan toprağın Müze Müdürlüğü denetiminde kazı yapılmak suretiyle alınması hususunda, Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvurulmuştu. Kurul da hamam kalıntısındaki toprağın Müze Müdürlüğü denetiminde kazı yapılmak suretiyle alınmasının uygun olduğuna karar verdi" diye konuştu.

Hamamın restorasyonunun bu yıl planlandığını ifade eden Veral, "Bölge Müdürlüğümüzce bu yıl hamamda öncelikle kazı işlemi, ardından restorasyon süreci başlatılacaktır" dedi.

Divriği Ulu Camii imamlarından uzman rehber Nail Ayan ise bu hamamın asırlar önce caminin alttan ısıtılmasında kullanıldığını söyledi.

Camiye alttan ısıtma sistemi yapılması fikrinin ilginç bir diyalogla başladığını ifade eden Ayan, "800 yıl önce eserin temellerinin atıldığı sırada işçilerden birinin çalışmadığını fark eden başmimar Ahlatlı Hürrem Şah, işçiden bölgede abdest alabilecek bir yer olmadığını öğrenince, caminin inşaatını anında durdurur, 100 metre aşağıda bir hamam inşa ettirir. Halen kalıntıları duran bu hamama ise işçinin adı olabileceğini düşündüğümüz 'Bekir Çavuş' ismi verilir" diye konuştu.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nı o dönemde hamamdan çıkan buharla ısıtmayı düşünen başmimarın, bu doğrultuda hamamı inşa ettirdiğini anlatan Ayan, "Ecdadımız, hamamda ısınan suyun buharını cami ve şifahanenin altında belli bir plan çerçevesinde dolaştırarak asırlar önce alttan ısıtma ve kalorifer sistemi yapmış" dedi.

Ayan, kaynaklara göre, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın kuzeyinde yer alan "Cennet kapısı" üzerinde bulunan altıgenin, eserin ısıtma sisteminin planı olduğunu söyledi.


- Tarihi Bekir Çavuş Hamamı
Kaynaklara göre, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın 100 metre ilerisine 785 yıl önce inşa edilen Bekir Çavuş Hamamı'nın, 1910 yılına kadar kullanıldığı belirtiliyor.
Zamanla tamamen toprak altında kalan ve Divriği Belediyesinin öncülüğünde 2003 yılında yapılan kazılar sonucunda bir bölümü gün yüzüne çıkarılan hamam, günümüzde harabe halde bulunuyor.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın asırlar önce, Bekir Çavuş Hamamı'ndan çıkan buharla ısıtıldığı ifade ediliyor.
Cami ve darüşşifada günümüzde herhangi bir ısıtma sistemi bulunmuyor.
Kaynak: AA