Pil Deyip Geçmeyin, Suya Karışınca Kanser, Kromozom Bozuklukları Gibi Çok Ciddi Hastalıklara Sebep Oluyor

Uşak Belediyesi çevreye duyarlı projeleri ile örnek olmaya devam ediyor.

Pil Deyip Geçmeyin, Suya Karışınca Kanser, Kromozom Bozuklukları Gibi Çok Ciddi Hastalıklara Sebep Oluyor
Daha önce ambalaj atıklarının geri toplanması ile ilgili başlanan projenin ardından şimdide atık piller ile ilgili örnek proje başladı.

İlk olarak eğitim kurumlarında başlayan proje kapsamında bin 320 kilogram pil toplandı

Çevreye duyarlı bir belediye olmak için çalışmaların sürdüğünü belirten Uşak Beleidye Başkanı Nurullah Cahan, kentin geleceğinin her anlamı ile güzel olmasını istediklerini bu yönde çalıştıklarını söyledi.

Cahan, "Belediyemiz her yönü ile yaşanabilir ve marka bir kent olma yolunda çalışma yapmaktadır. Bizim yaptığımız bütün projelerin temelinde çevreye duyarlı belediyecilik yatmaktadır. Biz bu nedenle çevre dostu projelerde de önder olmak niyetindeyiz. Doğaya son derece zararı olan atık pillerin toplanması bu kapsamda önemlidir” dedi

Uşak Belediyesi’nin bu tür etkinlikler ile toplumsal bilinci uyandırmak istediğini ileten Cahan, bilincin bireylerde artmasının gelecekte önemli etkilerinin olacağını bildirdi. Gelecek kuşaklara güzel bir doğa bırakmanın herkesin görevi olduğuna dikkat çeken Cahan, "Yeni nesle tertemiz yaşanabilir bir dünya bırakmak için hepimiz üzerimize düşen ne varsa yapmalıyız. Değişen dünyada çevre sorunlarının verdiği küresel etkileri hepimiz biliyoruz. Bu nedenle öncelikle bireylerde başlanması gereken duyarlılığa belediye olarak biz de katkı sağlıyoruz. Atık pil gibi son derece zararlı maddelerin toplanması da bu bakımdan ciddi bir çalışmadır” ifadesini kullandı.
ÇOK TEHLİKELİ
Atık pillerin doğaya verdiği zararlar hakkında da konuşan Cahan,"Bilindiği üzere atık pillerin çevre ve insan sağlığına verdiği zararlar oldukça fazladır. Piller civa, kurşun, çinko, katminyum, nikel, mangan, lityum, demir ve kimyasal maddelerden üretilmektedir. Atık piller toprağa ve çöpe gelişigüzel atılması sonucu doğrudan veya dolaylı olarak çevreye ve insan sağlığına çok büyük zararlar vermektedir. Atık pillerin toprağa ve suya karışması sonucunda başta kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları, zihin bozuklukları, kromozom bozuklukları ve sakat doğumlar gibi çok ciddi ve önemli hastalıklara sebep olmaktadır. Belediyemiz bu zararların azaltılması için çevre ve insan sağlığını ön planda tutması sebebiyle okullarda, evlerde, işyerlerinde, alışveriş merkezlerinde atık pil toplama kampanyasını sürekli devam ettirmekte ve en fazla atık pil toplayan okullarda ve ilgililerle ödüller vermektedir. Pil toplama kampanyası çalışmalarında 2013-2014 yılı pil toplama kampanyası sezonunda Uşak merkezindeki okullardan ve çeşitli yerlerden toplamda bin 320 kg atık pil toplanmıştır. Toplanan piller belediyemizle yapılan protokol gereği Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği’ne gönderilmiştir” diye konuştu.

Kaynak: İHA