Konyalı ve Endonezya’lı İş Adamları Bir Araya Geldi

Konyalı ve Endonezyalı işadamları Konya Ticaret Odası Fuar Merkezi’nde bir araya geldi.

Konyalı ve Endonezya’lı İş Adamları Bir Araya Geldi

Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası’nın ortaklaşa düzenlediği organizasyonda Konya Tarım Fuarı’na katılmak üzere Konya’da bulunan Endonezya Tarım Bakanı ve ve beraberindeki iş adamı heyeti, yüz yüze ikili iş görüşmeleri organizasyonuna katıldı.

Toplantıya Endonezya Tarım Bakanı Dr. Ir. Suswono, Endonezya’nın Ankara Büyükelçisi Nahari Agustini, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli, Konyalı ve Endonezyalı firma temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, “İslam ülkeleri, dünya topraklarının altıda birine, dünya nüfusunun dörtte birine, dünya petrol rezervlerinin yüzde 65'ine, doğal gazın yüzde 60'ına sahipken; dünya ticaret hacminde Müslüman ülkelerin birbirleri ile ticareti yüzde 18 seviyesindedir. Petrol ve doğal gazı çıkarırsak bu oran yüzde 8’e inmektedir. İslam ülkeleri ellerindeki potansiyeli yeterince değerlendirememektedir ve Allah’ın sunduğu zenginliklerden yeterince yararlanamamaktadır. En zengin ve en fakir İslam ülkesi arasında gelir seviyesi olarak tam 220 kat fark bulunmaktadır. 21 İslam ülkesi ise en az gelişmiş ülkeler arasında yer almaktadır. İslam ülkeleri ABD ve Avrupa yerine kendi aralarında ticaretlerini artırırlarsa birçok İslam ülkesi şu an yaşadığı ekonomik sıkıntılarından kurutulacaktır. İslam ülkelerinin birbirleri ile ticaretini yetersiz görmekteyiz. Bunun sebebinin aradaki iletişim eksikliğinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Aramızdaki manevi kardeşliği kuvvetlendirerek daha yakın ilişkilere girmemiz bize ‘birlik olun’ diyerek öğüt veren Peygamber Efendimizin de bir emridir. Ayrıca dünya konjonktüründeki değişen ticari ilişkileri değerlendirdiğimizde Müslüman ülkelerin birbirleriyle ticari işbirliklerini artırması bir zorunluluktur. Toplam GSMH’si 2 trilyon dolar olan iki ülke arasında ticaret hacmi 2 milyar dolar seviyesindedir. Bu rakam dost iki ülke için kabul edilebilecek bir rakam değildir. İki ülke arasında ticareti artırmak istiyorsak öncelikle Konya’nın payını artırmalıyız. Konya’nın 2013 yılında Endonezya’ya ihracatı yüzde 50’ye yakın seviyede artarak 3.9 milyon dolara yükselmiştir. Türkiye’nin tarım başkenti Konya ile Endonezya arasında işbirliği için büyük potansiyel bulunmaktadır. Sayın Bakan’ın ve ticaret heyetinin ziyareti vesilesi ile Konya ve Endonezya arasında oluşan diyalog ortamının ticari işbirliğine de yansıyacağına inanıyoruz. Manevi anlamda kardeşliğimiz olan Endonezya ile ekonomik alanda da işbirliğinin gelişmesi için Konya Ticaret Odası olarak her türlü göreve hazırız” şeklinde konuştu.

Endonezya Tarım Bakanı Dr. Ir. Suswono ise, Endonezya’yı tanıtan bir sunum gerçekleştirdi. Bakan Suswono sunumunda, Konya ve Endonezya arasında işbirliği yapılacak alanlar hakkında bilgi verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Konya ve Endonezya arasında ticari işbirliğini artırmak amacıyla düzenlenen ikili iş görüşmeleri toplantısı gerçekleştirildi.

Kaynak: İHA