'Kuvöz Ortamı' Aşılı Asma Fidanlarına Yaradı

Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu'ndaki kaynaştırma odasında oluşturulan "kuvöz ortamı", aşılanan çeliklerdeki kayıpları azalttı.

Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Üretim ve İşletme Bölüm Başkanı Gürkan Güvenç Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müdürlük olarak üzüm ve bağcılık üzerine birçok Ar-Ge faaliyeti yürüttüklerini söyledi.

Sadece üretim değil, aynı zamanda piyasa tarafından tercih edilen ve tüketici beğenilerine uygun, tescil edilmiş yeni çeşitlere ait asma fidanı üretimi çalışmaları yaptıklarını anlatan Avcı, şunları kaydetti:
"Sadece fidanı üretmek değil, bunu en kaliteli şekilde ve tekniğine uygun üretmeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Şu an dikim aşamasındayız. Aşı kaynaştırma odasında yara dokusu iyileşmiş kalem ve çelik bir araya gelmiş, tek bir çubuk haline dönmüş aşılı çubuklarımızı dikiyoruz. Fidan üretim parsellerinde gelişimlerini takip ediyoruz. Şimdiye kadar çoktan yeterli yağış almış, toprak ısınmış, köklemenin başlamamış olması lazımdı. Mevsimler değişiyor, biz de onlara uygun olarak bitkisel üretimi de şekillendirmeye çalışıyoruz."

- Bilgisayar kontrollü kaynaştırma odası

Avcı, aşılamanın ardından, çubukların çok kısa bir süre içerisinde fidan haline gelebilmesi için kaynaştırma odası olarak adlandırılan kontrollü koşulları sağlayan odaya alınması gerektiğini dile getirerek, bu konuda istasyon olarak bazı yenilikleri hayata geçirdiklerini söyledi.

Geçen yıl uygulanmaya başlanan yöntemle kaynaştırma odasında, bilgisayar kontrollü, kuvöz ortamındaki gibi sıcaklığın ve nemin bütün alanda eşit miktarda yayılmasını sağladıklarını belirten Avcı, şöyle devam etti:
"Kullanılan yöntemle, aşılanan çeliklerde kaynaştırma esnasında yaşanan kayıplar azaldı. Daha kaliteli ve yara dokusu daha çabuk ve net olarak oluşmuş aşılı çubuklar elde ettik. Dolayısıyla daha sonrasında araziden hasat zamanına kadar geldiğimizde fidan randımanının kalitesini de etkileyecek birtakım yenileştirmeler yapıldı."
Avcı, istasyonda yürütülen çalışmalar sonucunda melezleme ıslahı yoluyla yeni üzüm çeşitleri geliştirildiğini, 8 yeni çeşidin tescil çalışmalarının yapıldığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA