Ekmeklerini Gazoz Kapağından Çıkarıyorlar

Gülağaç ilçesinde pek çok kadın, topladıkları gazoz kapakları, eski elbise gibi benzer atıl malzemeler kullanarak ürettikleri bez bebekleri, yerli ve yabancı turistlere satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Gülağaç Halk Eğitim Merkezi'nde bez bebek yapımına ilişkin açılan kurslarda kadınlar, burada öğrendikleri bilgilerle sıfıra yakın maliyetlerle bez bebek yapmasını öğreniyor. Yaptıkları bez bebekleri, yöreye gelen yerli ve yabancı turistlere satıyorlar.
Kullanmadıkları kazak, yelek, elbise gibi eski kıyafetleri ve topladıkları gazoz kapaklarıyla bez bebek yapan kadınlar, ailelerine, kendi bütçelerine göre hatrı sayılır katkı sağlıyor. Turistler tarafından yoğun ilgi gören bez bebekler, yöredeki kadınların son dönemde en çok ilgi gösterdikleri iş durumuna gelmiş.
Gülağaç Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Hatice Taşçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 yıl boyunca kadın öğrencilerine bez bebek yapımını öğrettiğini söyledi.

- Kulanılmayan çizmelerden bile bez bebek yapıyorlar
Kursiyerlerin yapımını öğrendikleri bez bebekleri evlerinde de yapmaya başladıklarını belirten Taşçıoğlu, "Bebek yapan kursiyerlerimiz, bu bebekleri dilerlerse çeyizlerine koyuyorlar, dilerlerse turistlere satıyorlar. Böylece aile bütçesine destek oluyorlar. Burada kullandıkları gazoz kapağı, eski elbise parçaları, her şeyi paraya dönüştürüyorlar. Maliyetleri sadece bu iş için harcadıkları zaman. Gazoz kapağı, eski elbiseler, kazaklar, hatta ve hatta çizmeleri bile bebek yapımında kullanıyoruz" şeklinde konuştu.

Bez bebek satan iki çocuk annesi Nuray Çil ise Gülağaç'ın turistik bir yer olduğunu ve burada bez bebek sattıklarını anlatan, boş zamanlarımda bez bebek yaptığını ifade etti.

- "Yolda gördüğüm kapakları topluyorum"
Çil, gazoz kapaklarını bebeklerin daha çok kafa bölümlerinde kullandıklarını, "Yolda yürürken bile gördüğüm kapakları topluyorum. Ayrıca kullanmadığımız eşyalardan da bu bebekleri yapıyoruz" dedi.

Kaynak: AA