Çerkez Sürgününün 150| Yılı

Çerkezya Yurtseverleri üyesi bir grup, Çerkezler'in topraklarından sürgün edilmesinin 150| yılı dolayısıyla Rusya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'na siyah çelenk bıraktı.

Çerkezya Yurtseverler üyesi bir grup, soykırım kurbanlarını anmak ve Rusya'yı protesto için Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi.
"Çerkezya yaşıyor, yaşayacak", "Çerkez soykırımı tanınmalıdır", "Soykırım ve sürgün insanlık suçudur" yazılı pankart ve döviz taşıyan grup, Rusya aleyhinde sloganlar atarak, bu ülkenin İstiklal Caddesi'ndeki başkonsolosluğu önüne kadar yürüdü.
Burada grup adına Çerkezce ve Türkçe okunan bildiride, Çerkez halkının bugün kadar geri getirilemeyecek kayıplara uğradığı ifade edildi.
Çerkezler'in varlığını sürdürmeye kararlı olduklarına değinilen bildiride, Çerkez diasporasının sorunlarını dünyaya duyurması gerektiği belirtildi. Bildiride, "Çerkez halkı, mücadelesinde barıştan, demokrasiden, çoğulculuktan ve şeffaflıktan hiç taviz vermeyecek" ifadesi kullanıldı.
Çerkezler'in, özgürlük ve refah isteyen tüm halkların yanında yer aldıklarının vurgulandığı bildiride, Rusya halklarının, federalizmin içini boşaltan bürokratik bir sınıf tarafından mağdur edildikleri görüşü dile getirildi.

Açıklama sırasında sık sık "Baskılar Çerkezler'i yıldıramaz", "Çerkezler'in vatanı Çerkezya'dır" diye slogan atan grup, daha sonra "Çerkez Soykırımının 150| Yılı" yazılı siyah çelengi başkonsolosluk önüne bıraktı.
Bu arada güvenlik güçlerinin başkonsolosluk önünde güvenlik önlemi aldığı görüldü.


Kaynak: AA