Mühendislik Fakültesinde Ödül Heyecanı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mühendislik Fakültesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen “1. Öğrenci Proje Pazarı” etkinliğinde ödüller sahiplerini buldu.

Mühendislik Fakültesinde Ödül Heyecanı

SÜ Mühendislik Fakültesi Halil Cin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ödül törenine SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Selçuklu Belediye Başkan Vekili Ali Ziya Yalçınkaya, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Handan Gülce, Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“TEKNOLOJİYİ TÜKETEN DEĞİL ÜRETEN MÜHENDİSLER OLMALI”
Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Handan Gülce, “Ülkemizin kalkınması ve sanayide öncü konuma gelmesi için iyi yetişmiş mühendislere ihtiyaç var. Burada da görev mühendislik fakültelerine düşmektedir. Yetiştirdiğimiz mühendislerin teknolojiyi tüketen değil üreten mühendisler olmaları gerekmektedir. Bunu yapabilmeleri için de ne kadar erken yaşta proje yapmayı öğrenip buna alışırlarsa, mezun olduklarında o kadar yüksek özgüvene sahip olacaklardır. Yeni yeni projeler üretmek için daha fazla bilgi birikimine sahip olacaklardır. Öğrencilerimizdeki ve öğretim üyelerindeki bu heyecanı bizi çok mutlu etti. Ama daha da önemlisi sanayi sektörünün temsilcileri de bu etkinliğe katılarak kendi alanlarında yapılan projeleri incelediler ve öğrencilerimizle görüşmelerde bulundular. Bu da üniversite-sanayi işbirliğinin ilerlemesi adına önemli bir gelişmedir” dedi.

“SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TÜBİTAK’LA YARIŞIYOR”
Proje üreten öğrencilere destek vermekten memnuniyet duyduklarını dile getiren Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Bu etkinliklerde, gençlere proje üretebilmeleri ve hayata geçirebilmeleri için önemli fırsatlar veriliyor. Sanayicilerle öğrencilerin bir araya gelmesi çok önemli. Ülkemizin ve gençliğimizin alanda ilerlemesi adına öğrencilerin projelerine fırsat verilmesi gerekiyor. Bu etkinlikte emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Çünkü daha ilk proje pazarı olmasına rağmen başvuru sayısının 103 olması çok anlamlı. Selçuk Üniversitesi TÜBİTAK’la yarışıyor. Önümüzdeki yıl yapılacak etkinlikte daha çok başvuru olacağını düşünüyorum. Bizim dönemimizdeki imkanlara göre çok daha güzel fırsatlar var” diye konuştu.

“ARTIK ÇALIŞMALAR PROJE TEMELLİ”
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ise, “Ülkemizde yıllarca yapılan çalışmalar proje temelli değildi. Ama son yıllarda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi artık ülkemizde de üniversiteler başta olmak üzere çalışmalar, proje temelli yapılıyor. Destekler proje temelli verilmeye başlandı. Bunu burada da görebiliyoruz. Öğrencilerimizin proje yapma alışkanlığı kazanmaya başladığını görmekten ayrı bir memnuniyet duyuyorum” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından ‘Çevre’, ‘Enerji’, ‘Bilgi ve İletişim Teknolojileri’ ile ‘Verimlilik ve Endüstriyel Uygulamalar’ başlıklı 4 tematik alanda öğrencilerin projelerine ödüller verildi.

ÖĞRENCİLERE DİZ ÜSTÜ BİLGİSAYAR HEDİYE EDİLDİ
Ön değerlendirmeye geçen 86 proje arasından seçilen 12 proje ödüle layık görüldü.

Ödül töreninde Selçuklu Belediyesi, Meram Belediyesi ve Konya Teknokent’in katkılarıyla birincilere 17 inç dizüstü bilgisayar, ikincilere 15 inç dizüstü bilgisayar, üçüncülere 11 inç dizüstü bilgisayar hediye edilirken proje danışmanı öğretim üyelerine ise mini tablet hediye edildi. Öğrenciler ve proje danışmanları ödüllerini Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ve protokol üyelerinin elinden aldı
‘Çevre’ tematik alanında Prof. Dr. Handan Gülce’nin proje danışmanlığını yaptığı Muhammet Sarıbel’in ‘Tekstil Atık Sularının Renk Gideriminde Fotokatalizör Olarak Kullanılabilecek ve Manyetik Olarak Ayrılabilen Polianilin/Fe304 Kompozitlerinin Sentezi ve Karakterizayonu’ adlı projesiyle birinci oldu.

‘Enerji’ tematik alanında Doç. Dr. Mustafa Karaman’ın proje danışmanlığını yaptığı Ece Erten ve Emre Çıtak’ın ‘Biyoetanolden Kimyasal Buhar Biriktirme Yöntemi ile Grafen Üretimi ve Cam Yüzey Uygulamalarının Araştırılması’ adlı projeleri birinciliğe layık görüldü.

‘Bilgi ve İletişim Teknolojileri’ tematik alanında Yrd. Doç. Dr. Levent Seyfi’nin proje danışmanlığını yaptığı İsa Akbulut’un ‘Android İşletim Sistemli Mobil Cihazların Araç Kontrolünde Kullanılması’ adlı projesi birinci oldu.

‘Verimlilik ve Endüstriyel Uygulamalar’ tematik alanında Prof. Dr. Bekir Karlık’ın proje danışmanlığını yaptığı Asude Özdemir ve Gülsüm Akkuzu’nun ‘Malzeme Faz Analiz İşlemlerinin Görüntü İşleme Teknikleri ile Gerçekleştirilmesi ve Bileşenlerine Göre Malzemenin Sınıflandırılma(Kabul/Red) İşlemi’ adlı projeleri birinci seçildi.
Kaynak: İHA