Filistin'de Milli Mutabakata Varılması

Filistin'de kurulması beklenen uzlaşı hükümetinde başbakanlık görevi için en güçlü adayın Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah olduğu belirtildi.

Fetih Hareketi Devrim Konseyi Genel Sekreteri Emin Makbul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, başbakan olmak istemediği sinyali verdiğini, şu an en güçlü adayın Hamdallah olduğunu" belirtti.

Abbas'ın, devlet başkanlığı ve başbakanlık görevlerini bir arada yürütmenin zor olacağını düşündüğü için bu görevi üstlenmek istemediği yorumunu yapan Makbul, "Hamas ve Fetih, uzlaşı hükümetinde başbakanlık konusunu masaya yatırdı, konu kesinleşme yolunda" dedi.

-"Uzlaşı hükümeti önümüzdeki hafta ilan edilecek"
Öte yandan Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyesi Azzam el-Ahmed, uzlaşı hükümeti konusunda son değerlendirmeleri görüşmek ve konuyu netleştirmek üzere cumartesi ya da pazar günü Gazze'ye gideceğini ifade etti.

Ahmed, uzlaşı hükümetinin salı veya çarşamba günü ilan edileceğini bildirdi.
Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan'da milli mutabakata varılmıştı. Gazze'deki Filistin hükümeti Başbakanı İsmail Heniye, Hamas ile Fetih arasında devlet başkanlığı seçimi, genel seçim ve Ulusal Meclis seçimlerinin eş zamanlı yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını ve uzlaşı hükümetinin kurulmasından 6 ay sonra seçimlere gidilmesine karar verildiğini duyurmuştu.
Hamas ve Fetih arasında milli mutabakat kapsamında kurulacak uzlaşı hükümeti için görüşmeler yapılmış, görüşmeler çerçevesinde hükümete Mahmud Abbas'ın başkanlık edeceği gündeme gelmişti.
Kaynak: AA