Türkiye, Afad Koordinasyonunda Batı Balkanlara Yardım Ediyor

Bosna-Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan dahil olmak üzere Batı Balkanları etkisi altına alan sel ve su baskınları karşısında uluslararası desteğe ihtiyaç duyan bölge ülkelerine Türkiye yardım elini uzatıyor.


Afet ve acil durumların koordinasyonundan ve Türkiye’nin insani ve acil yardım konusunda 'ortak gücünün' harekete geçirilmesinden sorumlu kuruluş olan Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Batı Balkanları etkisi altına alan sel ve su baskınları ile ilgili olarak bölgenin ihtiyacını tespit etmek, yapılacak olan insanı yardımların nitelik ve niceliğini belirlemek ve kurumlar tarafından yapılacak olan yardımları yerinde koordine etmek üzere AFAD uzmanlarından oluşan bir heyeti Bosna-Hersek’e gönderdi. 15 Mayıs’tan bu yana yaşanan sağanak yağışlar ve sebep olduğu nehir taşkınları ve su baskınları nedeniyle zor günler yaşayan Bosna Hersek’te özellikle Saraybosna, Tuzla ve Zenitsa-Doboy gibi bölgelerde çok sayıda evde su baskınları yaşandığı, Maglaj bölgesinde tahliye edilmeyi bekleyen insanlar olduğu, elektrik hatlarının çöktüğü ve birçok köyün tahliye edildiği bildirilmişti. Söz konusu uzman ekip 18 Mayıs'ta akşam saatlerinde ilgili çalışmaları gerçekleştirmek üzere Bosna Hersek’e hareket etti. Heyetimiz bölgede kurulan Kriz Merkezi'nde çalışmalara başladı.

AFAD ekibi şu ana kadar bölgedeki çalışmaları kapsamında 300 adet çizme, bin adet kürek tedarikini sağlamış olup, sabun, çamaşır suyu, şampuan ve benzeri temizlik malzemelerinden oluşan 2 bin 100 adet hijyen paketinin temini için gerekli siparişler verildi.

İhtiyaç tespitine göre bölgeden yardım malzemesi temini ve teslimi devam ediyor.

125 BİN ADET KUM TORBASI GÖNDERİLDİ
AFAD ekibinin yanı sıra Bosna Hersek’in yaptığı yardım çağrısına istinaden 40 bini Başkanlığımızca, 85 bini de Türk Kızılayı tarafından temin edilen toplam 125 bin kum torbasını taşıyan Genelkurmay Başkanlığı’na ait kargo uçağı Bosna Hersek’e gitmek üzere İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına sevk edildi. 19 Mayıs 2014 Pazartesi günü saat 07.00'de Bosna Hersek'e ulaşan uçakta yine Türk Kızılayı’nca sağlanan bin battaniye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden 6 personel ve temin edilen 2'şer adet motopomp ve jeneratör ile çeşitli arama kurtarma malzemeleri de bölgeye gönderildi. AFAD koordinesinde Bosna Hersek’e gönderilen yardımlar bölgede bulunan AFAD ekibi ve Büyükelçilik yetkilileri tarafından karşılanarak yerel sorumlulara teslim edildi. 3 ayrı ihtiyaç bölgesine gönderilen yardım malzemelerinin Brcko kentine sevki sırasında askeri yetkililere AFAD ekibi de eşlik etti.

Ayrıca yine AFAD koordinasyonu ile bölgeye gönderilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait 19 araç ve 41 personelden oluşan yardım ekibi de arama kurtarma çalışmalarına katılmak amacıyla Bosna Hersek’e ulaştı ve çalışmalarına başladı.

Öte yandan AFAD koordinasyonunda Türk Kızılayı tarafından temin edilen ve çeşitli insani yardım malzemelerinin bulunduğu 2 adet yardım tırı da bölgeye ulaşmış olup, Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan ve 21 kilogramlık 2 bin 880 adet kuru gıda paketinden oluşan 3 kamyon insani yardım malzemesinin de 21-22 Mayıs 2014 tarihlerinde Bosna Hersek’e gönderilmesi planlanıyor.

BİR HEYET DE SIRBİSTAN'DA İHTİYAÇ TESPİTİNDE
Öte yandan yine yoğun yağışların etkili olduğu Sırbistan’da meydana gelen nehir ve su taşkınları nedeniyle 3 kişi hayatını kaybetmiş, 2 kişi kaybolmuş, 6 bin 175 kişi kurtarılmış ve 135 bin ev elektriksiz kaldı. Özellikle yağışların yoğun yaşandığı Mcvanski, Kolubarski ve Maravicki bölgelerinde bir çok evin sular altında kaldığı, birçok köyün tahliye edildiği ve elektrik altyapısının hasar gördüğü bilgisi alındı.

Sırbistan Hükümeti’ne afete ilişkin olarak Su Üstü Kurtarma Ekibi, gıda ve hijyen malzemesine ilişkin yardımda bulunabileceği iletildi. Sırbistan’da yaşanan felaket karşısında yapılabilecek yardımın niteliğinin tespiti, hazırlanması ve yerine ulaştırılması maksadıyla Başbakanlık AFAD Yönetim Hizmetleri Daire Başkanı Melih Rüştü Çalıkoğlu başkanlığında bir koordinasyon ekibi sevk edildi. Ekip Türkiye’nin Belgrad Büyükelçiliği ile koordineli bir şekilde sahada çalışmalara başladı.

Yerel yetkililerle yapılan görüşmelerde nakdi yardımların ülke için daha uygun olacağı ve ilerleyen dönemde başta içme suyu, hijyen maddeleri ve konserve gıda gibi yardım malzemelerine ihtiyaç duyulacağı heyete bildirildi.

Söz konusu malzemelerin bölgeden tedariki için çalışmalar devam ediyor.

AFAD-Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi, yardımları etkin bir şekilde yönetebilmek için başta TİKA ve Türk Kızılayı olmak üzere Türk ve yabancı kuruluşlar ve temsilcilikler ile sürekli temas halinde, çalışmalarını kesintisiz olarak sürdürüyor

Kaynak: İHA