Çağdaş Gemik Davasında Zanlı, 16 Yıl Hapis İstemiyle Yargılanıyor

2008 yılında Antalya'da devriye gezen polis memurlarının 'dur' ihtarına uymayarak motosikletiyle kaçan ve ara sokaklarda polis memuru Mehmet Ergin'in açtığı ateşle ensesinden vurulduğu iddia edilen Çağdaş Gemik'in(18) davası yeniden görülmeye başlandı.


Gemik'in ölümüyle ilgili Antalya 3.Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Ergin'e 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Verilen kararın daha sonra temyiz edilmesiyle Yargıtay 1.Ceza Dairesi, "suçun niteliğinde yanılgıya düşüldüğü" gerekçesiyle kararı bozdu ve sanığın "yaralama sonucunda ölüme neden olmak" suçundan yargılanması gerektiğine karar verdi. Bozma kararının ardından yerel mahkeme Ergin hakkında verdiği "olası kastla adam öldürme" kararında direndi. Direnme kararının ardından dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Dosyayı inceleyen kurul, yerel mahkemenin polis memuru Ergin'e "olası kastla adam öldürme" suçundan verdiği hapis cezasını bozdu. Yerel mahkeme, yeniden bozulan kararı bu kez "yaralama sonucu ölüme neden olmak" suçundan alt sınırdan sanığın 12 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Sanık polis memurunun mahkemedeki iyi hali nedeniyle ceza 10 yıla düşürüldü. Hapiste geçirdiği süre göz önüne alınan Ergin, tahliye edildi

Tekrar temyiz edilen davada bu defa Yargıtay yerel mahkemenin verdiği cezayı eksik bularak kararı bozdu ve Türk Ceza Kanunu'nun "kasten yaralamayı" düzenleyen maddesi uyarınca alt sınırdan değil, üst sınır olan 16 yıldan ceza uygulanması gerektiğini belirterek yerel mahkemenin kararını bozdu.

3.Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün öğleden sonra görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan polis memuru Mehmet Ergin katılmadı. Ergin'i avukatı Süleyman Çalıkuşu temsil etti. Çağdaş Gemik'in babası Haşim Gemik avukatları Münip Ermiş ve Nilgün Gürbüz duruşmaya katıldı.

Duruşmada söz alan sanık müdafi avukat Çalıkuşu, "Yargıtay'ın bozma ilamını kabul etmiyoruz. TCK’nın 61/3. maddesinde suçun unsurunu teşkil eden hallerin temel cezanın belirlenmesinde ayrıca dikkate alınamayacağı belirtilmiş olmasına rağmen Yargıtay 1.Ceza Dairesince bu kurala aykırı olarak olayın oluşuna ilişkin kabul anlatıldıktan sonra üst sınırdan ceza verilmesi gerektiği yönündeki görüşüne katılmıyoruz. Önceki kararda direnilmesini kabul ediyoruz. Takdir mahkemenindir" dedi.

Baba Haşim Gemik de, "Yargıtay bozma ilamına bir diyeceğim yoktur. Karara uyulmasını talep ediyorum" dedi.

Gemik ailesinin avukatı Münip Ermiş de savunmasında Yargıtay Bozma İlamı’na diyecekleri bir şeyin olmadığını kaydetti.

İlama uyulması gerektiğini ifade eden Ermiş, şöyle konuştu: "Bozma ilamında Yargıtay’ın olayı kabul şekline göre eylemin olası kasıtla adam öldürme olarak nitelendirilmesi gerekirken, kasten yaralama sonucu ölüme neden olma nitelendirilmesi hukuka aykırı ise de bu husus önceden kesinleşmiş olduğundan sanığa verilecek cezanın suç sebebiyle doğan zarar ve tehlikenin ağırlığı gözetilerek üst sınırdan belirlenmesi gerekir. Bu yöndeki bozma ilamına uyulmasını talep ediyoruz."
Mahkeme Başkanı Mehmet Kesmen, Burdur'un Bucak ilçesinde ikamet eden polis Mehmet Ergin'in, Bucak Asliye Ceza Mahkemesi’nde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile Yargıtay’ın bozma ilamına karşı savunmasını yapmasına karar verdi. Avukatların savunmalarını hazırlamaları için duruşma 15 Temmuz 2014 tarihine ertelendi.
Kaynak: İHA