Adıyaman’ın Balıkçılık Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı

Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu Su Ürünleri Bölümü, Adıyaman balıkçılığının masaya yatırıldığı bir çalıştay düzenledi.

Adıyaman’ın Balıkçılık Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı

Merkezi Laboratuar'da gerçekleşen çalıştaya Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Adıyaman Belediye Başkan Vekili Mahmut Karaman, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turhan Koyuncu, Merkezi Araştırma Laboratuarı Müdürü Doç. Dr. Cumhur Kırılmış, Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, Adıyaman Esnaf Ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Abuzer Aslantürk, DSİ çalışanları, sektör temsilcileri, üniversite akademik ve idari personelinin yanı sıra öğrenciler katıldı.

Çalıştayda gerek oluşturduğu katma değer, gerekse sağladığı istihdam açısından Adıyaman ve bölge ekonomisi açısından önemli sektörlerden biri olan balıkçılık sektörünün Adıyaman’da lokomotif olma özelliğini ve rekabet gücünü sürdürebilmesi, sahip olduğu potansiyelin kalıcı olması ve sektörün gücünü daha da artırmak amacıyla çözüm bulunması gereken sorunlar ve çözüm yolları ele alındı.

Çalıştayın açılış konuşmasını Kahta Meslek Yüksekokulu Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Y. Kenan Bayhan yaptı. Üniversitede yapılan daha önceki çalıştayları anlatan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü ise, bu çalıştayda da Adıyaman balıkçılığının ele alınacağını, sorunlarına çözüm üretileceğini ve sektörün bir adım daha öne geçmesi için çaba harcanacağını belirtti.

Gönüllü, çalıştayı düzenleyenlere ve çalıştaya katılanlara teşekkür ederek, “Bu bizim yedinci çalıştayımız. Geçen hafta yine bu salonda “Hayvancılık Çalıştayı” yapmıştık ve hayvancılık sektörünün sorunlarını ele almıştık. Bugün de balıkçılık sektörünü ele alıp sorunlarını ortaya koyarak çözüm yollarını belirleyeceğiz. Diğer taraftan biz Üniversite olarak bu çalıştaylara devam edeceğiz. Ayrıca yapılan bu çalıştayların önümüzdeki yıllarda ikincisini, üçüncüsünü yapacağız. Bilim aklıyla ticari aklı bir araya getirip sektörlerimizin sorunlarına ışık tutmaya ve çözüm yollarını aramaya devam edeceğiz. Sektörlerle Üniversitemizin bağını hiçbir zaman koparmadan Adıyaman’ımıza fayda sağlamaya, hizmet sunmaya devam edeceğiz” dedi.

Kahta Meslek Yüksekokulu Su Ürünleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Bayhan, "Adıyaman’da Yetiştiricilik” adlı sunumunda ülkedeki ve Adıyaman’daki balıkçılığın ve balık yetiştiriciliğinin genel durumundan bahsetti. Bayhan, son on yılda avcılıktan elde edilen balık miktarının oranının azaldığını, yetiştiricilikten elde edilen balık oranının ise artarak devam ettiğini ifade etti.

Bu artıştan yola çıkarak yetiştiriciliğin önemine değinen Yrd. Doç. Dr. Bayhan ülkemizdeki ve Adıyaman’daki balık yetiştiriciliği yapan kuruluşları anlattı.

Çalıştayın ikinci bölümünde sektör temsilcileri birer konuşma yaparak, sektör içinde bulunan sorunları dile getirdi. Öğle arasından sonra tekrar toplanan çalıştay katılımcıları çalıştayın üçüncü bölümünde sektörde yaşanan sorunların çözülmesi konusunda neler yapılması gerektiğiyle ilgili fikir alışverişinde bulundular.
Kaynak: İHA