Suriye'nin Dostları Çekirdek Grubu Toplantısı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'de insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşması konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Kerry, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da arasında bulunduğu 11 ülkenin dışişleri bakanları ile Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK) yetkililerinin katıldığı, Suriye'nin Dostları Çekirdek Grubu Toplantısı'nın ardından Dışişleri Bakanlığında basın toplantısı düzenledi.

Kerry, toplantıda Suriye için çabalarının iki katına çıkarılması kararı aldıklarını söyleyerek "Ilımlı muhalefete destek vermek, barışçıl bir kararlılık getirmek bugünkü görüşmelerimizin odak noktasıydı" dedi.

Esed rejiminin 3 Haziran'da Suriye'de düzenleyeceği devlet başkanlığı seçimlerini fikrini eleştiren Kerry, seçimleri "hakaret" olarak nitelendirerek, şunları belirtti:
"Bu seçim, demokrasiyi, Suriye halkını ve dünyayı dolandırıyor. Bu gayrimeşru çabanın, meşruiyetin olmadığı bir yerde bir şekilde meşruiyet kazandırmasına imkan yok. Biz, hepimiz, Esed tarafından sahnelenen seçimlerin saçmalık olduğunu söylüyoruz. Toplantının sonuç bildirisinin uzunluğuna bakın. Kısa. Amacı kısa. Amacı seçimleri işaret etmesi ve yenilenen çabalar."
ABD'nin çabalarının devam ettiğini hatırlatan Kerry, ülkesinin Suriye'ye yeni, "öldürücü niteliği olmayan" yardım ekipmanı gönderme ve Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) yardımların hızlandırılması üzerinde çalıştığını kaydetti.

Suriye'de insani yardımların ihtiyacı olanlara ulaşmaması konusuna vurgu yapan Kerry şöyle konuştu:
"İnsanların yardımlara ulaşması konusunda kararlıyız. Her ne şekilde olursa olsun, ihtiyacı olan insanların yardıma bir şekilde ulaşması gerektiği fikrine açığız. Mecvut süreçten dolayı sinirliyiz. Yardımlar insanlara ulaşmıyor. Şam veya Esed rejimi kontrolünden geçiyor. Bu kabul edilemez. Yardımın direkt olarak gitmesi gerekli ve bunun gerçekleşmesi için çalışacağız, bu kesin. Bu yüzden, önümüzdeki günlerde mümkün olduğunca bu sorunun üzerine gideceğiz."
ABD Dışişleri Bakanı Kerry ayrıca, Ukrayna'da yaşanan gelişmelerin de toplantıda görüşüldüğünü belirterek dün Kiev'de yapılan başarılı ulusal diyalog yuvarlak masa toplantısını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Kerry, "Bu sabah toplantıda Ukrayna'da 25 Mayıs'ta yapılacak olan devlet başkanlığı seçimlerinin özgür ve adil olmasının hayati önem taşıdığını vurguladık. Rusya veya vekilleri eğer Ukrayna'daki seçimleri aksatırlarsa bunun sonucunda ABD ve bugün burada AB üyesi olan ülkeler olarak, sektörel ekonomik yaptırım uygulama kararı aldık" diye konuştu.

Kerry, mesajlarının çok basit olduğunu vurgulayarak "Ukrayna'nın oy vermesine izin verin. Ukrayna halkının kendi geleceğini adil, açık ve erişimi özgür seçimlerle seçmesine izin verin" dedi.


Kaynak: AA