Filistin'de Nekbe'nin 66'ncı Yılı

Ürdün'de yaşayan Filistinliler, zorunlu göçe tabi tutuldukları Nekbe'nin (Büyük Felaket) 66'ncı yılında gösteri düzenledi.

Başkent Amman'daki BM ofisi önünde toplanan grup, Filistin bayrakları taşıyarak insan zinciri oluşturdu, vatanlarına dönüş hakkından vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.
Sendika ve gençlik hareketlerinin de katıldığı gösteride, Filistin'in birliği vurgulanırken, İsrail ile yürütülen barış görüşmeleri karşıtı sloganlar atıldı.
Arap Sosyalist Baas Partisi Genel Sekreteri Ekrem El-Hımsi, Arap ülkelerindeki hükümetler ile kurum ve kuruluşları eleştirerek "Bunlar, Arap ümmetinin dağılmasına neden oldu. Bu durum da Siyonistlerin, Filistin'i işgal etmesini kolaylaştırdı" dedi.

Hımsi, "Arap hükümetleri, elimizden alınmış topraklarımızı özgürleştiremeyecek ancak harekete geçen Arap halkları, işgalcileri kovacaktır" diye konuştu.

-İsrail Büyükelçiliği yakınında gösteri-
Öte yandan İsrail'in Amman Büyükelçiliği yakınlarında da bir grup genç, oturma eylemi düzenledi.

Eylemciler, ülkelerine dönüş hakkında ısrarcı olduklarının gösterilmesi ve buna destek verilmesi amacıyla İsrail Büyükelçisinin kovulmasını talep etti.
Nekbe, 1948'de Filistin nüfusunun yarıdan fazlasının (957 bin) zorunlu göçe tabi tutulması ve İsrail'in bağımsızlığını ilan etmesi anlamında kullanılıyor.
Filistinli mülteciler, 19'u Batı Şeria'da, 12'si Lübnan'da, 10'u Ürdün'de, 9'u Suriye'de ve 8'i Gazze'de olmak üzere 58 kampta hayatlarını sürdürüyor. BM'nin 2010'da yayımladığı rapora göre, Batı Şeria ile Gazze içinde ve dışında yaşayan Filistinli mültecilerinin sayısı 4,7 milyonu buluyor.
Kaynak: AA