Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurullarına Kadın Üye Zorunluluğu Getirildi

Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri İzleme Kurulları Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı.

Adalet Bakanlığınca hazırlanan yönetmelik değişikliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, izleme kurulu başkanla birlikte 5 asıl ve 3 yedek üyeden oluşacak. Asıl üyelerden en az birinin kadınlardan seçilmesi zorunlu tutulacak.
Kurulun yetki alanı, adli yargı adalet komisyonunun bulunduğu yargı çevresiyle sınırlı olacak. Her izleme kurulu, kurulduğu yer adalet komisyonunun bulunduğu il ya da ilçenin adıyla isimlendirilecek. İzleme kurulları, en az 3 ayda bir olağan toplanacak.
İzleme kurulu, asıl üyelerin salt çoğunluğuyla toplanacak. Salt çoğunluğun sağlanamaması halinde kıdem sırasına göre yedek üyeler toplantıya katılacak. Raporlar, katılan üyelerin salt çoğunluğuyla kabul edilecek.
Ziyaretler için gereken ulaşım aracı, talep edilmesi halinde cumhuriyet başsavcılığınca sağlanacak.
Kurul, kurumla ilgili tespitlerini ve aldığı bilgileri değerlendirerek en az 4 ayda bir defa olmak üzere düşünce ve önerilerini de içeren rapor düzenleyecek. Raporun bir örneğini Adalet Bakanlığına, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığına, izleme kurulunun bulunduğu yargı çevresindeki cumhuriyet başsavcılığına ve görev alanına giren şikayet konusu bulunduğu takdirde infaz hakimliğine gönderecek.
Adalet Bakanlığı, cezaevi güvenliğine ilişkin hususlar müstesna olmak üzere her yıl bir önceki yıla ait izleme kurullarınca düzenlenen raporların sayısını, konularını, yerine getirilen ve getirilmeyen önerilerle gerekçelerini raporla kamuoyuna açıklayacak.
Ayrıca, yönetmeliğe, "Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görev yapan kişiler bu kurullara seçilemezler" ifadesi eklendi.
Kaynak: AA