Kütahya'da ''demokrasi Şöleni Uluslararası Karma Sergisi''

Kütahya'da, çeşitli ülkelerden yaklaşık 50 sanatçının afişlerinin yer aldığı ''Demokrasi Şöleni Uluslararası Karma Sergisi'' törenle açıldı.

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Resim Salonu'ndaki sergide, yerli ve yabancı 50 sanatçının afiş ve tasarımlarında ''demokrasi'', ''insan hakları'', ''savaşa hayır'' gibi evrensel değerlere vurgu yapılmış.
DPÜ GSF Grafik Tasarım Bölüm Başkanı ve Sergi Proje Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Levent Mercin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin yaklaşık 1,5 yıl önce tasarlandığını söyledi.

Projenin, ön elemeleri geçtikten sonra Merkezi Finans Merkezi ve Avrupa Birliği tarafından da kabul edildiğini belirten Mercin, ''Bu sergide, 50'ye yakın sanatçının 60 eseri var. Bu serginin genel konsepti, demokrasi ve insan hakları konusunda insanları bilinçlendirmek. Bu proje ülkemiz, ülkemiz gençliği ve Avrupa Birliği'nin ortak değerleri olan 'insan hakları' konusunda bir bilinç oluşturmak içindi'' diye konuştu.

Doç. Dr. Mercin, sergideki eserlerin daha sonra bir katalog haline getirileceğini ve yaklaşık bin adet basılacağını dile getirdi. Daha sonra bu kataloğun, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına, okullarda öğretmenler tarafından kullanılması için teklifte bulunacaklarını anlatan Mercin, şöyle konuştu:
''Ön görüşmelerimizde, bu katalog ve eserlerin öğrencilerde bir farkındalık ve bilinç uyandırmak amacıyla kullanılabileceği öngörüldü.

Dolayısıyla yapılan ürünler sadece sergi amaçlı değil, aynı zamanda bir eğitim materyali olarak da gelecekte kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Bu sergiyi oluşturan sanatçılar demokrasinin kavramına ve içeriğine uygun olarak çok farklı ülkelerden seçildi. ABD'den, Rusya'dan, İran'dan, İsrail'den, Polonya'dan, Macaristan'dan ve Azerbaycan'dan sanatçıları davet ettik. Bunlar, bu sanat çalıştayı ve demokrasi için bir araya geldiler.''
Sergiye katılan sanatçılardan Adem Dönmez de Antalya'da, yerli ve yabancı sanatçıların katıldığı ''Sanat Çalıştayı''na katıldığını bildirdi.
Kendisi için değişik bir çalışma olduğunu belirten Dönmez, ''Ben daha çok turistik haritalar ve çocuk kitapları üzerine çalışıyorum. Bu politik afişleri, ilk kez yaptım. Bu yüzden benim için farklı bir deneyim oldu. Bu sergiye, 3 farklı tasarım afişiyle katılıyorum'' dedi.

Yaklaşık 60 afiş ve tasarımın yer aldığı sergi, 7 Mayıs'a kadar açık kalacak.

Kaynak: AA