Eskişehir, Tarihinde Birçok Bilinmeyen Başarıyı Barınıyor

Kimya mühendisi ve bilim tarihçisi olan Dr. Günseli Naymansoy, Eskişehir’de kent belleğine katkı vermek için yıllardır yaptığı araştırmalar sonucunda pek çok ilginç detayın ortaya çıktığını belirterek “Eskişehirliler olarak şehrimizle ne denli övünsek azdır” dedi.

Eskişehir, Tarihinde Birçok Bilinmeyen Başarıyı Barınıyor

Dr. Naymansoy, yazdığı “’Eskişehir’e Emek Verenler’ adlı kitabıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Dr. Günseli Narmansoy, bu kitabı yazarken, Eskişehir’in sanat, spor, eğitim ve sanayi alanındaki başarılarını gördüğünü anlatarak, bunları herkesin öğrenmesini istediğini söyledi.

Dr. Narmansoy, “Ülkemizin ilk buharlı lokomotifinin, ilk otomobilinin, ilk cam, balmumu ve lületaşı müzelerinin şehrimizde olduğunu, son yıllarda çok turist ağırlayan bir şehir olmamız nedeniyle herkes biliyor. Ancak şehrimiz, tarihinde pek çok bilinmeyen başarıları da barındırmaktadır. Örneğin dünyanın ilk süper hakemi bu şehirden çıkmıştır. Güreşçi ve hakem Ali Merdoğan, 1968 yılında Uluslararası Güreş Federasyonu süper hakemlik sınıfını kurunca, o yıl Meksika’da ‘Dünyanın İlk Süper Hakemi’ unvanını elde etmiştir. Mühendis olmam nedeniyle bu alandaki başarıları da düşündüm ve araştırdım. Türkiye’nin beşinci barajı olan Porsuk Barajı’nın, bu özelliğini belki pek çok kişi bilmektedir. Ama ülkenin ilk, dünyanın yedinci yükseltilen barajı olduğunu, barajlarla ilgili çalışan mühendisler dışında bilen kimse olduğunu sanmıyorum. Bunlar gibi pek çok bilinmeyeni ve yolu şehrimizden geçmiş sayısız değerli insanın katkılarını kitabımda yazdım. Çalışmamı yaparken içinde yer alacak kişilere karar vermekteki tek kriterim, kent yaşamına katkı vermiş ve olumlu bir iz bırakmış olmalarıydı. Doğdukları yer, artık başka bir şehirde yaşamlarını sürdürmeleri veya Eskişehir’de çok kısa süre yaşamış olmaları, ya da eğitim düzeyleri önemli değildi. Mesleklerini mükemmel yapıyor olmaları da onları akademik çalışmaların konusu yapabilirdi, ama ben mesleğini yapmanın dışında toplumun gelişimi için düşünen ve katkı sunanları unutmamamız gerektiğine inandım” dedi.

ESKİŞEHİR VALİLİĞİ’NE SİTEM
Bu şehirde doğmuş ve ünlü olmuş, ancak şehrine bir katkısı olmayanları çalışmalarına dâhil etmediğini anlatan Narmansoy, “Gönlümden geçen Eskişehir Valiliği’nin bu çalışmamı takdir edip bastırmasıydı. Ama ne yazık ki, ilgili vali yardımcısı, kültür müdürü ve il genel meclisi başkanıyla görüşmeme karşın çalışmamı takdir ettiklerini, ancak kaynakları olmadığı için basamayacaklarını ifade ettiler. Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın Ahmet Ataç ise kitabımı basmayı üstlendi. Kendisine teşekkür ediyor, kitabımın Eskişehirlilere ulaşmasını ve okunmasını sabırsızlıkla bekliyorum. Çok uğraştığım halde bulamadığım bazı bilgiler okuyucuların katkısı ile tamamlanır ve sonraki basımlarda yer alabilir diye umuyorum” diye belirtti.

Kaynak: İHA