Mısır'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

Mısır'da cumhurbaşkanlığına aday olması beklenen Hamdin Sabbahi, Mısır halkının 3 yılda iki kere devrim yaptığı sistemin adamına oy vermeyeceğini savundu.

Abdulfettah es-Sisi'nin Savunma Bakanlığından istifa ederek cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıklamasının ardından gözlerin çevrildiği isim olan Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi, sosyal paylaşım ağı Twitter hesabında yazdığı iletide, Mısırlıların, iki kere devrim yaptığı rejime mensup bir kişiyi istemeyeceğini belirtti.

Darbe sürecinin önemli aktörleri arasında yer alan ve cumhurbaşkanlığı yarışına katılacağını ilk açıklayan kişi olan Sabbahi, Devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek zamanında Askeri İstihbarat Müdürü, darbeyle görevinden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminde ise Savunma Bakanı olan muhtemel rakibi Sisi'ye atfen, "Halk, 3 yılda iki kere devrim yaptığı rejime mensup bir devlet adamını istemez" ifadesini kullandı.
Mısır Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Enver el-Asi, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun 26-27 Mayıs tarihlerinde yapılacağını bildirmiş, yurt dışında yaşayan Mısır vatandaşlarının ise 15 ila 18 Mayıs'ta bulundukları merkezlerde oy kullanabileceğini kaydetmişti. İlk turun sonuçlarının 5 Haziran'da duyurulacağını ifade eden Asi, seçimin ikinci tura kalması halinde bunun 16 ve 17 Haziran tarihlerinde gerçekleştirileceğini, seçimin kesin sonuçlarının ise en geç 26 Haziran'da açıklanacağını belirtmişti.
Kaynak: AA