Giresunlular Göç Ederek Hidroelektrik Santrallerini Protesto Etti

Giresun’da Hidroelektrik Santralleri sıra dışı bir eylemle protesto edildi.

Giresunlular Göç Ederek Hidroelektrik Santrallerini Protesto Etti

Giresun’da dere yataklarına yapılan Hidroelektrik Santrallerinin yaşam alanlarını olumsuz etkilediğinden şikayetçi olan vatandaşlar, beraberinde bulunan küçük ve büyükbaş hayvanlarıyla temsili göç ederek protesto ettiler.

Dereli Aksu Vadisini Koruma Platformu tarafından gerçekleştirilen Hidroelektrik Santrali protestosu Malpazarı mevkiinden yürüyüşle başladı.

Malpazarı mevkiinde Dereli Tepeköy Köyü Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği tarafından köylüler ellerinde Hidroelektrik Santrallerine tepki gösteren pankartlar bulunduğu hale yanlarında koyun, sığırlarla birlikte davul, zurna, kemençe eşliğinde yürüyerek Atatürk Meydanı’na gelindi.

Burada bir basın açıklaması yapan Dereli Aksu Vadisini Koruma Platformu Sözcüsü Bülent Arslan, Hidroelektrik Santrallerinin çevreye verdiği zarara vurgu yaptı.

HES Protestosuna katılan Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ise kaçak elektrik kullanımına dikkat çekerek çözümün HES’ler olmadığını söyledi.

Başkan Aksu, “Bugün Türkiye’de HES’lerin enerjiye katkısı yüzde 5’tir. Oysa kaçak elektrik kullanımı ise yüzde 20’lerin üzerindedir. Dolayısıyla HES’lerden 4 kat daha fazladır. Yetkili bakanlıklar çıkıp enerji açığından söz ediyor. Çıkıp kaçak elektrik kullanımının önüne geçilse sorun çözülecektir. Ayrıca enerji hayat değildir. Önce hayat sudan başlar. Sularımızı kurutacağımıza güneş enerjisi, rüzgar tribünleri kurulsa daha çevreci olacaktır” dedi.

Köylerden yöresel kıyafetleriyle gelen kadınlar ise derelerinin doğal dengelerin bozulduğunu ürünlerini yetiştirecek su kaynaklarının kuruduğundan yakındı.

Yapılan konuşmaların ardından ise HES protestosu davul-zurna eşliğinde oynanan horonlarla olaysız sona erdi.
Kaynak: İHA