Cso'dan, Japonya Altes Prensi Mikasa Anısına Konser

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), 6 Haziran 2012'de vefat eden Türkiye dostu Japonya Altes Prensi Tomohito Mikasa anısına konser verdi.

CSO Salonu'ndaki konser öncesinde konuşan Mikasa'nın kızı Altes Prenses Akiko, babası için, böyle büyük bir anma konseri düzenleniyor olmasından dolayı şükranlarını sundu.
Türk halkının, babası Mikasa'yı önemsemesinin yüreğini ısıttığını belirten Akiko, babasının, Türkiye ile ilişkilere son derece önem verdiğini söyledi.

Babasının Türkiye'yi defalarca ziyaret ettiğini, Kaman Kalehöyük'te yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarına destek verdiğini, Japonya ve Türkiye arasındaki karşılıklı etkileşimin geliştirilmesi için gayret sarf ettiğini anlatan Akiko, şunları kaydetti:
"Babam, hem Japonya'da hem Türkiye'de kırmızı Türk bayraklı tişortu giyer ve fotoğraflarda gülümserdi. 2020 Olimpiyatlarının nerede düzenleneceğine ilişkin, Tokyo ve İstanbul yarışırken, ben hangi tarafı desteklesem diye içtenlikle düşündüğünü, 'neredeyse tüm Japonlar Tokyo'yu destekleyeceğinden, ben Türkiye'ye duyduğum minnetten dolayı İstanbul'u destekliyorum' dediğini hatırlıyorum. Babam için Türkiye'nin özel bir ülke oluğunu bir kez daha yürekten hissediyorum."
Babasının tabutuna özel eşyalarının yanı sıra sıkça giydiği Türk bayraklı tişörtünü de koyduklarını anlatan Akiko, "Bu akşam belki de gökyüzünde onu giymiştir. Babamın Türk bayraklı tişörtüyle gülümseyen ifadesinin, Türk halkının gönlünde ebediyen yer etmesini dilerim" diye konuştu.

Türk halkına şükranlarını sunan Akiko, bir etkinliğe davet edildiği için teşekkürlerini sundu.
-Bakan Çelik'in konuşması
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de Akiko'yu Türkiye'de misafir etmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Bakanlığa geldikten sonra ilk ziyaret ettiği yerlerden birinin, Mikasa tarafından Kaman Kalehöyük'te yaptırılan müze olduğunu bildiren Çelik, bu projeden, müzenin etrafına yapılan dünyanın ikinci büyük Japon bahçesinden ve köyün çocuklarının, müzede ders çalışmasından çok etkilendiğini anlattı.
Japonya ve Türkiye'nin geçmişten bu güne, her zaman iyi ilişkiler geliştirdiğinin altını çizen Çelik, Japonya ve Japonların, Türkiye'de çok özel bir yere sahip olduğunu söyledi.

Uzak bir coğrafyada bulunmalarına rağmen, Japon ve Türk gelenekleri ile aile yapısının birbirine çok benzediğini dile getiren Çelik, "Ülkelerimizi sürekli olarak bir araya getiren dostluk ve sempati hisleri, bizim tarihimizde çok önemli bir yer tutan Ertuğrul fırkateyni faciasında, Japonya halkının Türk denizcilerine gösterdiği yakınlık ve yardımlarla kuvvetlenmiştir" dedi.

Ertuğrul fırkateyninin resmi görevini tamamlamasından sonra, dönüş yolunda geçirdiği elim kazanın, bir trajedi olarak tarihe geçerken, iki halk arasında dostluk tohumlarının atılmasına vesile olduğunu ifade eden Çelik, Mikasa'nın, Kaman Kalehöyük Müzesiyle, Türkiye ve Japonya arasındaki tarihi dostluk ilişkilerine katkıda bulunan, en önemli kültürel çalışmalardan birine imza attığını söyledi.

Konuşmasının sonunda Japon halkına dostluk mesajlarını ileten Çelik, Akiko'ya "İkinci ülkenize hoş geldiniz" diye seslendi.
-Mikasa'nen sevdiği eserler seslendirildi
Daha sonra, Şef Yoshiyuki Kozu ve Burak Tüzün'ün yönettiği orkestra, Mikasa'nın sevdiği eserleri seslendirdi.
Solistler Nobuko Takahashı, Kiyomi Ishıgakı ve Yuko Mıfune'nin sahne aldığı konserin konzertmeisterliğini Bilgehan Erten yaptı.
"Joaquin Rodrigo, Wolfgang Amadeus Mozart, Giacomo Puccini, Saint Preux, George Gershwin ve Ulvi Cemal Erkin" den eserler seslendiren konserde, Japon arp sanatçısı Kiyomi İshigaki de performans sundu.
Konser sonunda, orkestra, izleyiciler tarafından uzun süre alkışlandı.
Konsere, Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoı'nın da bulunduğu bazı büyükelçiler ile davetliler katıldı.

Kaynak: AA