Pakistan Askeri Eğitim Gemisi, Kapılarını Türk Gazetecilere Açtı

Uluslararası Karadeniz Yelkenli Gemi Yarışına katılmak üzere seyre çıkarak Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığına ait Nara İskelesi'nde demirleyen Pakistan Deniz Kuvvetlerine ait "Rah Naward" adlı askeri eğitim gemisi, Türk gazetecilere tanıtıldı.

Geminin yelken eğitim subayı Binbaşı Muhammad İqbal, tanıtım gezisinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, bunun, açık denizde eğitim veren tam donanımlı bir yelkenli olduğunu söyledi.

Sail Trainin International adlı kuruluş tarafından düzenlenen Uluslararası Karadeniz Yelkenli Gemi Yarışının, 3 Mayıs'ta Bulgaristan'ın Varna kentinde başlayıp 9 Mayıs'ta Rusya'nın Novorossiysk Limanı'nda sona ereceği bilgisini veren İqbal, etkinlikte 23 geminin yer alacağını anlattı.
Rah Naward'ın, sistemde "tall ship" olarak bilindiğini aktaran İqbal, "Savaş gemilerinin aksine denizciliğin temelleri bu gemilerde atılıyor. Açık denizlerde seyreden Avrupa Deniz Kuvvetleri unsurları ve Pakistan gibi diğer ülkelerde bu tür gemiler özellikle eğitim amaçlı kullanılıyor. Eğitimdeki temel amaç; denizi, denizciliği, takım çalışmasını öğrenmenin yanı sıra subayların denize dayanıklılığının artırılması" dedi.

Bulundukları geminin teknik özelliklerine değinen İqbal, 18 tam yelken direğe, 59 metre boy ve 498 groston ağırlığa sahip bu aracın seyir hızının 7-8 deniz mili olduğunu, yelkenler fora edildiğinde ise hızın 13 mile kadar çıkabildiğini bildirdi.
Albay Azfar Humayun tarafından kumanda edilen mürettebatın, 63 subay ve denizciden oluştuğunu dile getiren İqbal, şöyle konuştu:
"Gemide Pakistan Deniz Kuvvetleri öğrencilerinin yanı sıra Suudi Arabistan ve Türk Deniz Kuvvetlerinden öğrenciler de bulunmaktadır. Gemimiz, normal tekne ve gemilerdeki şekilde yürümek için makine sistemine sahip ve aynı zamanda da yelkenlere sahip ancak seyirde noktasal liman hareketlerinde kullanılan temel unsur, yelkenler. Gemi, Çanakkale'ye gelirken Umman, Sudan ve Mısır limanlarına da iyi niyet ziyaretinde bulunmuştur. Yarış bitiminde İstanbul ve İzmir limanları da ziyaret edilecektir. Temel ve ileri kademe eğitim verdiğimiz gemimizin Türkiye'nin üç limanına gerçekleştireceği dostluk ziyaretleri, iki ülke arasında var olan ikili bağları daha da kuvvetlendirecektir. Üst düzey savunma heyetlerinin karşılıklı ziyaretleri, mübadele eğitim programları ve deniz birliklerinin ziyaretleri, Türkiye-Pakistan ilişkilerinde düzenlilik arz etmektedir."
Geminin en yüksek yelken direğinin 36,5 metre uzunluğunda olduğunu, buradaki herhangi bir yelken ya da halat donanım çalışmasının, hali hazırdaki en üst güvenlik sistemi sayesinde yapıldığını belirten İqbal, bu yükseklikteki yelken direğine çıkan bir denizcinin ise gemideki eğitimlerin yanı sıra öz güven, başarı ve cesaret kazandığını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA