Afganistan Türkmenlerinin Bursa’ya Gelişlerinin 20. Yılı Kutlandı

Bursa'daki İhlas Vakfı Erdoğan Dinçbaş Öğrenci Yurdu'nda, Afganistan Türkmenlerinin Bursa'ya gelişlerinin 20. yılı nedeniyle bir kutlama programı düzenlendi.

Afganistan Türkmenlerinin Bursa’ya Gelişlerinin 20. Yılı Kutlandı

İhlas Vakfı Erdoğan Dinçbaş Öğrenci Yurdu, Afganistan Türkmenlerinin Bursa’ya gelişlerinin 20. yılını kutladı. Aileye ve dostlarına yemek veren Yurt Müdürü Turan Satık, “Afganistan’ın kuzey bölgesi Uluğ Türkistan’ın bir parçası olup, Güney Türkistan olarak bilinmektedir. Bu bölgenin Akça şehrinde yaşayan ve ‘İşanlar’ olarak bilinen Seyyid Türkmen bir aile, Sovyetlerin Afganistan’ı işgali sırasında şehirlerini, ülkelerini terk ederek önce Pakistan, sonra İran ve daha sonra da Türkiye’ye hicret etti. Hicret esnasında çok büyük sıkıntılar çekip büyük tehlikeler atlattılar. Bu kıymetli arkadaşlarımızla birlikte olmaktan ve onlara hizmet etmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Bu ailenin Bursa’ya yerleşmesini Türkiye gazetesinin sahibi merhum Enver Ören'in istediğini, kendisinin o zaman Türkiye gazetesinin Bursa bölge temsilcisi olduğunu İhlas Vakfı Türk Dünyası Koordinatörü Numan Aydoğan Ünal, “Enver ağabey, bu ailenin bütün ihtiyaçlarının karşılanmasını, hepsine iş verilmesini, her türlü problemlerinin halledilmesini istedi. Ailenin ikamet izni ve kimlikleri yoktu. Enver ağabey aile fertlerinin T.C. vatandaşı olmaları için o zamanki İçişleri Bakanıyla defalarca görüştü. Bursa’ya geldiklerinde ailenin büyüklerini ziyaret edip dualarını alırdı” diye konuştu.

Yemekte aileyi temsilen bir konuşma yapan Muhammed Salih Yıldırım da, “Biz on kişilik aile olarak Bursa’ya geldiğimizde hiçbir şeyimiz yoktu. Rahmetli Enver ağabey bize maddi ve manevi her hususta yardımcı oldu; ev ve iş verdi. T.C. vatandaşı olmamız için çok gayret sarf etti. Çocuklarımızı İhlas Koleji ve İhlas Vakfı yurtlarında okuttu. On kişilik bir aile iken, evlenmelerle şimdi on aile olup yüz kişiyi geçtik. Hepimiz T.C. vatandaşıyız. Bursa’da huzur içinde yaşıyoruz. Çocuklarımızdan bir yardımcı doçent oldu. Biri hariciye üzerine doktora yapıyor. Dört mühendis, bir hukukçu, bir gazeteci, bir işletmeci yetişti. Küçük çocuklarımızın hepsi de orta tahsiline devam ediyor. Biz de mobilya fabrikası kurduk, imalat ve ihracat yapıyoruz. Kavuştuğumuz bütün bu nimetler Enver ağabeyin sayesinde olmuştur. Onun kaybından bütün ailemiz çok müteessir olduk. Kendilerine, hepimiz ailecek gece-gündüz dua ediyoruz, ruhu şad olsun” dedi.

Yemekten sonra merhum Enver Ören ve Erdoğan Dinçbaş’ın ruhu için Kur’an-ı Kerim okundu.
Kaynak: İHA