Nisan Ayı İto Meclis Toplantısı Açıklaması

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Mısır'da 529 kişi hakkında verilen idam cezasını uluslararası kamuoyunun yeterince görmediğini ve görmek istemediğini belirterek, "İşlerine gelince hümanizmden, insan haklarından bahsedenler suskun... Unutulmasın ki Hz. Musa asası ile denizi yardığında sadece Firavun değil, ona alkış tutanlar da boğulmuştu" dedi.

Çağlar, İTO Meclisi'nin nisan ayı toplantısında yaptığı konuşmada, Mısır'da vicdanları yaralayan bir karar alındığını, darbeye karşı olan 529 kişi hakkında idam cezası verildiğini anımsattı. Bunu, uluslararası kamuoyunun yeterince görmediğini ve görmek istemediğini vurgulayan Çağlar, "İşlerine gelince hümanizmden, insan haklarından bahsedenler suskun... Unutulmasın ki Hz. Musa asası ile denizi yardığında sadece Firavun değil, ona alkış tutanlar da boğulmuştu" ifadelerini kullandı.
Kendilerine düşen görevin söylenmeyenleri söylemek, haklarında idam kararı verilen insanların yanında olmak olduğunu anlatan Çağlar, günün, tüm siyasi ideolojileri bir kenara koyup, insanlık diliyle konuşmak günü olduğunu söyledi.

Çağlar, en kısa zamanda bu insanlık dışı karardan dönülmesini temenni ettiğini kaydetti.


- "Gelişmekte olan ülkelerin çoğu sadece dış dünyada yaşananların etkisiyle bile sallandı"

Çağlar, gelişmekte olan ülkelerin çoğunun sadece dış dünyada yaşananların etkisiyle bile sallandığını belirterek, "Bakın Arjantin yılın başında devalüasyona gitti. Sürekli aynı kulvarda boy gösterdiğimiz Brezilya, bizdeki Gezi olaylarıyla aynı dönemde sosyal bir çalkantı yaşadı ve hemen bir sonraki çeyrekte binde 5 küçülme kaydetti.

Yılın genelinde de büyüme hedeflerinin belirgin biçimde gerisinde kaldılar" değerlendirmesini yaptı.
Çin, Endonezya ve Güney Afrika'da geçmiş yıllara göre yavaşlama emareleri olduğunu hatırlatan Çağlar, her ülkenin iç dinamiklerinin farklı olduğunu ancak Türkiye'de yaşanan olayların herhangi bir gelişmekte olan ülkenin kolaylıkla altından kalkabileceği boyutta olduğuna inanmadığını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün önce Danimarka, sonra da Kuveyt'e yaptığı resmi ziyaretlerinde kendilerinin de İTO olarak yer aldığını anımsatan Çağlar, ziyaretlerin çok verimli olduğunu, gerek Danimarka gerekse Kuveyt olsun birbirinden bu kadar uzakta olan ülkelerin birleştikleri tek potanın Türkiye'ye olan ilgi olduğunu ifade etti.

Meclisin Ermeni iddialarına ilişkin bir komisyonu olduğunu aktaran Çağlar, bu ay içerisinde komisyon üyelerinin Azerbaycan'da temaslarda bulunduğunu, İTO olarak bu konuya fazlasıyla önem verdiklerini vurguladı. Bu iddiaların artık Türkiye'nin dış siyasetinde önüne bir engel olarak konulmasını istemediklerine işaret eden Çağlar, "1915 yılında yaşanan tehcir olayının çarpıtılmasına ve siyasi oyunlara alet edilmesine karşısıyız" dedi.

İstanbul'un bir cazibe merkezi, bir turizm destinasyonu olduğuna da değinen Çağlar, şunları da kaydetti:
"Dünyada 20 milyon insanın üye olduğu Trip Advisor internet sitesinin araştırmasına göre İstanbul, 2014 yılında dünyanın en iyi seyahat bölgesi seçildi. 8 bin 500 yıllık bir şehirde yaşıyoruz. Dün akşam Kenya Cumhurbaşkanı ile bir yemekteydik. İstanbul Boğazı'na bakarken Sayın Valimiz Kenya Cumhurbaşkanına, 'Burası deniz, nehir değil' dedi.

Dünyada bir çok şehrin ortasından nehirler geçiyor ama dünyada ortasından deniz gezen tek bir şehir var; Allah da bize bu şehre hizmet etmeyi nasip etti. Ne kadar şükretsek azdır.
Ayrıca Google Panoramio'nun araştırmasına göre de Kız Kulesi dünyada en fazla fotoğrafı çekilen beşinci turistik yapı. Sadece bu iki nokta bile dünyanın İstanbul'a nasıl bir ilgiyle baktığını gösteriyor. İşte İstanbul böyle bir potansiyele sahip."
Kaynak: AA