Adana'da Vergi Rekortmenleri Töreni

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaklaşan yerel seçim öncesi çeşitli siyasi partilerin vergi yükü ağır olan akaryakıt fiyatları üzerinden popülizm yapabileceklerine dikkat çekerek, “Siyaseti vizyonlar, programlar üzerine değil de onun yerine daha çok dağıtma üzerine yani olmayan bir imkanı dağıtmaya söz verme üzerine kurguladığınız zaman o memleket çok zarar görür.

90'lu yıllardan 70'li yıllardan çok farklı değil” dedi.


Adana'da düzenlenen 'Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni'ne katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaklaşan yerel seçimler öncesi siyasilerin meydanlara çıkıp her seçimde olduğu gibi “Akaryakıt fiyatlarını indireceğiz” sözlerinin verileceğini vurgulayarak, “Ama nasıl indireceksin? Hangi vergileri artırarak? Petrolde yüzde 92, doğalgazda yüzde 98 dışa bağımlıyız. Fatura 55-60 milyar dolar. Şimdi siz ithal ettiğiniz bir ürünün fiyatını ucuzlatırsanız tüketimi artar, bütçe açığı artar, cari açık artar, ikiz açık verirsiniz. O ithalatı yapabilir misiniz ondan emin değilim çünkü bu işlerin hepsi güvene dayalı. Bu sene Türkiye'nin kısa vadeli dış borcu, artı cari açık artı orta uzun vadeden kısa vadeye düşen kısmı 203 milyar dolar. Yani Türkiye hiçbir ilave kaynak bulmazsa ve cari açık bu seviyelerde kalırsa en az 203 milyar dolar para bulması lazım. Bu da itibarla, güvenle ilişkilidir reformlarla ve gelecekle ilişkilidir. Siz şimdi bu tür yaklaşımlar içerisine girerseniz ve bunlar olursa o zaman ne o cari açık finans edilebilir ne de faizler bu seviyede kalır. Aslında faydalı olacağız dediğimiz kesimlere, çiftçilerimiz örneğin, zarar vermiş oluruz. Türkiye bundan çok çekti” şeklinde konuştu

Cari açık nedeniyle akaryakıt ve bazı ürünlerden yüksek vergiler alındığını hatırlatan Bakan Şimşek, bu gelirle sanayicilere, yoksullara ve yatırımlara imkan sağlanmasının yanlış bir strateji olmadığını söyledi.

Bakan Şimşek, ödül töreni öncesinde yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisi ve maliye politikası üzerine bir de sunum gerçekleştirdi. Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında vergi yükünün en az olduğu ülkelerden biri olduğunu öne süren Şimşek, 2002 yılından vergi sistemlerinde birçok düzenlemenin yapıldığını ve vergilerin düşürüldüğünü kaydetti.

Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin döviz ve altın rezervleriyle borçları arasında pozitif bir fark olduğuna dikkat çekerek, devletin Dünya'dan alacaklı hale geldiğini ifade etti.

Şimşek, “Özel sektör 174 milyar dolar açık pozisyona sahip fakat özel sektörün bu açık pozisyonun sadece 17 milyar doları 1 yıl veya daha düşük vadede. Ama borçlu olan özel sektörün yüzde 80'inin de ihracat geliri var. Yani doğal bir sigorta var. Eğer biz güven ortamını ve istikrarı korursak, özel sektör bunu rahat götürür” dedi.

Yoğunlaşarak devam eden vergi denetimlerine de değinen Bakan Şimşek, uğradıkları vergi denetimini Gezi olayları ile ilişkilendiren şirketler hakkında şu ifadeleri kullandı:
“Son birkaç yıl içerisinde Vergi Denetim Kurulu'nu yeniden yapılandırınca bakın inceleme rapor sayısı daha 16 binden 73 bine çıktı. Zaman zaman gazetelerde sık sık okuyorsunuz. İşte maliye bizi denetliyor. İnanın 2012'de denetime aldığımız firmalar, Gezi olayları sonrası sonuçlanmış, bakıyorum 2012'de denetim başlamış, yaz aylarında bitmiş. Efendim Gezi olayları oldu, şöyle oldu, böyle oldu da maliye böyle yapıyor. Bu gerçekten hem Türkiye için hoş bir algı değil hem de bizim bu kadar çabamızı gölge altında bırakıyor. Bizim arzumuz, Türkiye'de katma değer üreten, istihdam yaratan herkes maliye camiası nezdinde saygındır, iyi muameleyi ve objektif bir yaklaşımı hak ediyordur, açık ve net olarak. Öbür türlüsü de Türkiye'ye gerçekten çok zarar verir ve o algıyı da değiştirmek lazım.”
Sunumun ardından vergi mükelleflerini tebrik eden Bakan Çelik, “Eğer bu yapılan hizmetler, bu yatırımlar sonucunda bu ülkede birileri bir hayır duası yaptıysa, en başta sizedir. Bir sorunu çözdüyse ve ondan dolayı insanlar mutlu oldular ve teşekkür ettilerse, o teşekkür sizedir” ifadelerini kullandı.

Törende, 'Kurumlar Vergisi Birincisi' ödülünü TEDAŞ Dağıtım Direktörü Akın Şahin, 'Kurumlar Vergisi İkincisi' ödülünü İsmail Başaran, 'Kurumlar Vergisi Üçüncüsü' ödülünü Kemal Doğansel alırken, 'Gelir Vergisi Birincisi' ödülünü, Şekip Karakaya adına muhasebecisi Adil Batman, 'Gelir Vergisi İkincisi' ödülünü Bülent Özler adına muhasebecisi Ramazan Bacaksız aldı. 'Gelir Vergisi Üçüncüsü' rekortmen ise, isminin açıklanmasını istemedi.
Kaynak: İHA