2014 Yerel Seçimlerin Yurt Dışındaki Yankıları

Türkiye'deki yerel seçimleri manşetlere taşıyan Körfez basını, sonuçları, "Ağustos'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için referandum" şeklinde değerlendirdi.

Suudi Arabistan'ın etkili gazetelerinden Eş-Şark'ul Evsat, "Erdoğan muhaliflerine Osmanlı şamarı" manşetiyle ilk sayfasında yer verdiği haberde, "AK Parti, Erdoğan ile rakipleri arasındaki gerilimli atmosferde gerçekleşen yerel seçimlerde başarı kazandı. Erdoğan, yerel seçimlerin çehresini cumhurbaşkanlığı referandumuna dönüştürmesiyle, rakiplerine söz verdiği 'Osmanlı şamarı'nı attı" denildi.
Gazete, "seçim sonuçlarının Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığına" muhtemel etkisine de değinerek, "Kazandığı büyük başarı Erdoğan'ın, halkın sandık başına gideceği cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması için etkili olabilir" yorumunu yaptı.

-"Erdoğan seçimleri zorlanmadan alıyor"
Londra merkezli El-Hayat gazetesi ise seçim sonuçlarının, cumhurbaşkanlığı adaylığı fikrini Erdoğan'ın aklına yeniden getirebileceğini belirterek, "Erdoğan seçimleri zorlanmadan alıyor" manşetini attı.
Seçim sonuçlarını, "AK Parti'nin ülke genelindeki siyasi imajını koruduğu hatta bazı illerdeki popülaritesini arttırdığı" şeklinde değerlendiren gazetede şu ifadelere yer verildi:
"Sonuçlar, seçmenlerin, Erdoğan ve çevresindekileri de kapsayan yolsuzluk rüzgarından etkilenmediğine işaret ediyor. Ayrıca seçmenlerin, Fethullah Gülen cemaatinin ulusal güvenliği tehdit eden komplolar düzenlediği ve AK Parti'nin bu komplolar karşısında mücadele ettiğine ikna olarak Erdoğan'ı desteklemeye karar verdiği anlaşılıyor."

-"Seçim başarısı İstanbul ile taçlandı"
Kuveyt'te yayımlanan Er-Ra'y gazetesi seçim haberinin manşetini, "Erdoğan, yerel seçimlerde başarısını ilan ediyor ve rakiplerini bedel ödemekle tehdit ediyor" şeklinde verdi.
Gazete, Erdoğan'ın "hainlikle suçladığı" Gülen cemaatine yönelik yürütülen mücadelenin yoğunlaştırılacağı ifadelerine yer verdiği konuşmasından kesitlere yer vererek, ağustosta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday olabileceği izleniminin doğduğunu kaydetti.

Er-Ra'y, seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi yarışını bir kez daha AK Parti'nin kazanmasını "seçim başarısını taçlandırdı" şeklinde yorumladı.
Katar'daki Eş-Şark gazetesi ise seçimlerin, "yolsuzluk ve telefon skandalları ile mücadele eden Başbakan Erdoğan'ın siyasi geleceği çerçevesindeki öneminin" altını çizerek, "Erdoğan'ın konuşması sırasında yolsuzluk iddiaları karşısında meşruiyetini seçim sonuçlarıyla teyit edeceği" şeklindeki sözlerine yer verdi.
Aynı ülkedeki Er-Raye gazetesi yerel seçimleri ele aldığı haberinde, "Erdoğan yerel seçimlerde partisinin başarısını ilan ediyor" manşetiyle verirken, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) El-Haliç gazetesi, seçim sırasında 8 kişinin hayatını kaybettiğini ve Erdoğan'ın partisinin ilk sonuçlara göre ülke genelinde yüzde 48'lik başarı elde ettiğini belirtti.

Kaynak: AA