Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Açıklaması

Temaslarda bulunmak üzere Siirt’e gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Siirt Valiliği tarafından düzenlenen etkinliğe katıldı.


Öğretmen Evi’nde düzenlenen etkinlikte konuşan Bakan Davutoğlu, hiç kimsenin ait olduğu kökeni, kullandığı dili, inandığı inancı bakımından tahkir edilmediği bir yeni Türkiye inşa etmeye çalıştıklarını söyledi
Davutoğlu, “Bir devleti devlet yapan iki şey var. Şefkat ve kudret. Şefkati olmayan devlet zalimleşir. Siyasi otorite zalimleşir. Kudreti olmayan devlette acizleşir. Bir evde baba şefkati olmazsa evde zulmeder. Ama kudreti ve iradesi yoksa çocuklarına söz geçirmez. Bunun gibi devlet böyledir. Bakın şefkatli olmayan bir devletin yaptığı bir katliam gibidir. Halepçe katliamı. Kudreti vardı Saddam’ın ama şefkati olmadığı için oradaki insanlara kimyasal silahlarla saldırdı. Tarihin gördüğü en büyük manzaralar yaşandı. Halepçe bundan 25 yıl önce tarihin gördüğün en büyük manzarası yaşandı. Oradakiler yurtlarını bırakıp akın akın Anadolu’ya geldiler, bunlara hepiniz kucak açtınız. Şimdi yine şefkati olmayan bir zalim ‘kudretim var’ düşüncesiyle Esed aynı zulmü Suriye’de halkına yapıyor. Halkını kimyasal silahlarla katlediyor. Allah şahit bizim üzerimize düşün oradaki kardeşlerimize kucak açmaktır. Bu yüzden 3 yıldır ne kadar eleştirildiğimizi biliyorsunuz. Kim ne derse desin bizim toprağımıza sığınan kim olursa olsun, mezhebine, etnik yapısını kimliğine bakmayız. Zalimden kaçıyorsa kucak açarız, bir dilim ekmeğimiz varsa onu da paylaşırız, bir gram hava alıyorsak onu da paylaşırız. Bu sadece sınırlarımız içinde olanlar için değil ülkemizin ötesinde olanlar içinde geçerlidir.”dedi.

“TÜRKİYE’NİN ÜZERİNE BİR KAOS ÇÖKTÜ HAVASI OLUŞTURMAYA ÇALIŞILIYOR”
Son bir senedir çözüm sürecinde ısrar ettiklerini belirten Bakan Davutoğlu, “Çözüm süreciyle bu topraklar üzerinde ekilen fitne tohumlarını kökünden söküp atmak istiyoruz. Hiç kimsenin ait olduğu köken, kullandığı dil, inandığı inanç bakımından tahkir edilmediği bir yeni Türkiye inşa etmeye çalışıyoruz. Bunun için bütün bu kadar mazlumlar Türkiye’ye bu kadar itibar oldukları için elimizden geldiği kadar bunlara yetişmeye çalışıyoruz. Bunun için ne tür komplolar kurmaya çalışıyorlar, neler söylüyorlar ne engeller koymaya alışıyorlar. Sanki 2013 yılında Türkiye’nin üzerine bir kaos çöktü havası oluşturmaya çalışılıyor. Sizin kalplerinize karamsarlık verilmeye çalışıyorlar. Her bir ferdi yavaş yavaş kendini toparlamış ve öz güveni kendine gelmiş bu milletin özgüvenini sarsılmaya çalışılıyor, Allah şahit ki sizler ve o mazlum milletler bu desteği kesmediği müddetçe kimse bu öfkeden bizi sarsamaz.”dedi.

“ÇÖZÜM SÜRECİNDEN DÖNMEYECEĞİZ”
Bakan Davutoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü, “ Ama 2013’te ne oldu. Gerçekten böyle karabasan mı çöktü? 2013’te Çözüm süreci başlatıldı. Son bir yılda hiçbir annenin yüreğine evlat açısı düşmedi. Son bir şehidimiz dışında, Allah rahmet etsin. Taam bir sene önce Diyarbakır Dicle Üniversitesi’nde konuşma yaptım. Orada da söyledim. Biz tek bir Milletiz. Milleti İbrahim adına itikat anlamında da biriz. Tarihte omuz omuza yürümede de biriz. Bundan sonra bütün insanlara Adalet dağıtma anlamında da biriz, bizim yola çıkış inancımız budur. Ama her bir kökenden her bir ırktan farklı tonlarda güzel derin izler bırakan insanlara sahibiz. İşte 1 yıl içinde hamdolsun çözüm süreci çok iyi bir noktaya geldi. Bir barış rüzgarı oluşmaya başladı bu dağlara. İnşallah kim ne yaparsa yapsın, ne derse desin bu yoldan dönmeyeceğiz.”dedi,
Kaynak: İHA