Kerry: 'Kırım’daki referandumu tanımayacağız'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kırım’da önümüzdeki Pazar günü yapılacak referandumun uluslararası hukuka ve Ukrayna Anayasası’na aykırı olduğunu yineledi.

Kerry: 'Kırım’daki referandumu tanımayacağız'
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kırım’da önümüzdeki Pazar günü yapılacak referandumun uluslararası hukuka ve Ukrayna Anayasası’na aykırı olduğunu yineleyerek, ABD’nin ve uluslararası toplumun bu referandumu tanımayacağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İngiltere’nin başkenti Londra’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşme sonrası, Lavrov’un ardından basının karşısına çıkarak gazetecilere açıklamalarda bulundu. Kerry, Rus Dışişleri Bakanı’nın kendisine Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna konusunda Pazar günü olacak referandumdan önce herhangi bir karar verme niyetinde olmadığını söylediğini aktarırken, ABD’nin Kırım referandumuna yönelik tutumunun son derece açık olduğunu vurguladı. ABD’li Bakan, “Referandumun Ukrayna’nın anayasasına ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu, bu hukuku ihlal ettiğini dolayısıyla yasa dışı olduğunu düşünüyoruz. Ne biz ne de uluslararası toplum bu referandumun sonuçlarını kabul etmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın, Kırım’ın doğu sınırları boyunca asker konuşlandırması sebebiyle endişe duyduklarını dile getiren ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Lavrov’u, ülkesinin Ukrayna’da gerginliği daha fazla arttırması ve Ukrayna halkını tehdit etmesi durumunda daha kuvvetli bir cevap verileceği yönünde uyardığını kaydetti. Kerry, “Rusya izlediği yolu değiştirmezse bunun sonuçları olacaktır. Ve bunu bir tehdit olarak değil, Rusya’nın yapmayı veya yapmamayı seçeceği kararların direk sonucu olarak söylüyoruz. Eğer Rusya, Ukrayna’da gerginliği arttıran ve ülkenin halkını tehdit eden seçimlerde bulunursa bu, daha kuvvetli bir yanıt verilmesini gerektirecektir. Ve Rusya’ya bedelleri olacaktır” diye konuştu.

Kerry, referandumun Rusya Parlamentosu tarafından onaylanmasının Kırım’ı el altından ilhak edeceği anlamına geleceğini belirterek, “Bu uluslararası hukuka aykırı olacak ve krizin çözülmesi için farklı bir yol arayanların çabalarını boşa çıkaracaktır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA