Hasan Polatkan Kültür Merkezi Açıldı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, "Bugün burada yapılan salon (Hasan Polatkan Kültür Merkezi), aslında sadece bir isimle bütünleşmemiştir. Demokrasi tarihimizin ve yakın tarihimizin mazlumlarına, mağdurlarına sahip çıkmak adına ve Türkiye'nin geleceğine ve bugününe sahip çıkmak adına atılan kuvvetli, ihtişamlı, muhteşem ve onurlu bir adımdır" dedi.

Soylu, Odunpazarı Belediyesi'nin destek verdiği, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nın "Kalıcı Eserler" projeleri kapsamında restorasyonu gerçekleştirilen Hasan Polatkan Kültür Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, demokrasinin milletlerin zaferi olduğunu söyledi.

Demokrasinin kahramanlarının yanı sıra mağdurları ve mazlumlarının da olduğunu belirten Soylu, bugün salona ismi verilen Hasan Polatkan'ın Demokrat Parti'nin en çalışkan milletvekili olduğunu kaydetti.

Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Lütfi Kırdar arasında geçen bir olayı anlatırken gözleri dolan Soylu, şöyle devam etti:
"Bugün burada bir demokrasi abidesi yükselmektedir. Bu millet, kendine hizmet eden insanlara vefa göstermektedir. Bugün burada yapılan salon, aslında sadece bir isimle bütünleşmemiştir. Demokrasi tarihimizin ve yakın tarihimizin mazlumlarına, mağdurlarına sahip çıkmak adına ve Türkiye'nin geleceğine ve bugününe sahip çıkmak adına atılan kuvvetli, ihtişamlı, muhteşem ve onurlu bir adımdır. Değerli dostlar, bugün de aynısını yaşıyoruz. O mahkeme kararlarının hiçbiri adil, ahlaklı değildi. 11 ay sonra eşiyle görüştürülen ve elinde sigara yanıkları olan, işkence yapılan insanlar ki Hasan Polatkan ifadesini bile verememişti. Böyle bir tarihten geçiyoruz. Bugün televizyonlarda bir şeyler anlatırken, insanları suçlarken, Türkiye'nin yöneticilerini, Türkiye'nin Başbakanını suçlarken yakın tarihimizde yaşananları hiçbir şekilde unutmamak gerekir. Gözlerimizin önünden geçirmek gerekir."

- "Demokrasi bedeller ödeye ödeye Türkiye'de belli noktalara kadar geldi"

"Türkiye 1950-1960 döneminde 22 baraj yapmıştı, bugün 232 baraj yaptı" diyen Soylu, şöyle konuştu:
"O günkü 22 baraj, bugünkü 232 baraj gibiydi. Binlerce yollar, traktör fabrikaları, traktörler, insanlar varlıklarını ortaya koydu. 1950 yılına kadar 28 Kürt isyanı oldu. Bu insanların iktidarda olduğu o 10 yıl içinde bir tek Kürt isyanı olmadı. Kardeşlik şekillendi, barış şekillendi. Bugün Alevileri tahrik etmeye çalışıyorlar. Dersim meselesini gerçekleştirenlerden sonra ilk kez Alevilerin kimlikleri 1950-1960 döneminde insana sadece insan neticesinde değer verdikleri için bu insanlar sayesinde gerçekleşti. Dindarlık, o dönemde yaşandı. 'Kasketi, şalvarı var' diye Ulus Meydanı'na alınmayan köylüler, vatandaşlıkla buluştu ve o günün değişimleri bizi bugün daha cesaretli kıldı."
Soylu, Türkiye'nin rahmetli Aydın Menderes'in deyimiyle 1960 tarihinde bir ara rejime girdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Onu da bu millet kendi o 60 gramlık oy pusulalarıyla birlikte ortadan kaldırdı, 12 Eylül 2010 referandumunda. Şimdi onu yeniden tesis etmek isteyen birileri var. Yeniden bu uyduruk mahkemeler, bu insanların ve siyasetin bir şekilde tasfiye edilmesini isteyen, o günde Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'dan aynı nefret, aynı öç, aynı intikam duygusu vardı. Bugün de aynı şekilde yerin 7 kat dibine koysalar, götürseler, aynı intikam duygusuyla bir şekilde kinlenen ve kendi içinde bunu biriktirenler var. Bir tarih benzeşmesi yapmıyorum. Tam tersine bir tarihi bütünleşik şekilde anlatmaya çalışıyorum. Çok acı olaylar ve çok acı günler yaşandı ve demokrasi bedeller ödeye ödeye Türkiye'de belli noktalara kadar geldi ve bugün bizim 2 trilyon dolarlık Gayri Safi Milli Hasıla umudumuz varsa onda Hasan Polatkan'ın, Tevfik İleri'nin, Fatin Rüştü Zorlu'nun, Adnan Menderes'in ve o demokratların efsane insanların payı ve rolü vardır."
Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da geçmişin çok çabuk unutulduğuna dikkati çekerek, "Kendi tarihimizi çok iyi bilmemiz ve çocuklarımıza iyi anlatmamız gerekiyor ki geçmişte yaşanan acılar bir daha yaşanmasın" ifadelerini kullandı.
Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı da kente yeni bir kültür merkezi kazandırmanın sevincini yaşadıklarını belirterek, "Görev yaptığımız 10 yıl boyunca Odunpazarı'nı ve Eskişehir'i kültür ve sanatın adresi haline getirmeye özen gösterdik. Herkese ulaşılabilir hale getirmeye gayret ettik" dedi.

Merhum Hasan Polatkan'ın torunu Hasan Polatkan Atlı da kültür merkezine dedesinin isminin verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu, bizim için büyük bir onur ve gurur oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Tuna, Atlı'ya çiçek verdi.
Kaynak: AA