Taksim’deki Polis Müdahalesi Gece Geç Saatlere Kadar Sürdü

Yeni “İnternet Yasası’nı protesto etmek için Taksim ve Galatasaray Meydanı’nda toplanarak polise taş, şişe, havai fişek ve bilyelerle saldıran eylemcilere polis tazyikli su, biber gazı ve boyalı mermiyle müdahale etti.

Müdahaleler İstiklal Caddesi ve ara sokaklar üzerinde gece geç saatlere dek sürdü

Yeni “İnternet Yasası”nı protesto için hem Taksim Meydanı’nda hem de Galatasaray Meydanı’nda toplanarak yürümek isteyen eylemcilere, polis ilk olarak provokasyon yapmamaları şartıyla izin verdi. Eylemcilerin İstiklal Caddesi’nde yürümelerine izin veren çevik kuvvet ekipleri, kalkanları kaldırarak eylemcilere herhangi bir müdahalede bulunmadı. Bir süre cadde üzerinde aşağıya ve yukarıya giden bir grup, cadden gelen diğer grupla birleşerek polisin üzerine yürüdü. Polisin tekrar provokasyon yapmamaları yönünde uyarısına rağmen eylemciler, ortamı karıştırmak için yere torpil bıraktı. Torpilin patlaması sonucu polisten uzaklaşan eylemciler, kendilerine herhangi bir müdahalede bulunmayan çevik kuvvet ekiplerine havai fişeklerle saldırdı. Saldırıların taş, şişe ve bilyeye dönüşmesi üzerine Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA), eylemcilere tazyikli suyla müdahale etti. Bunun üzerine Galatasaray Meydanı’na doğru kaçan eylemcileri, çevik kuvvet ekipleri ve TOMA’lar bir süre takip etti. Daha sonra polis ekipleri cadde üzerine barikat kuran eylemcilerle uzun süre çatıştı. Polisin biber gazı ve tazyikli suyla müdahalesi üzerine eylemciler dağılarak ara sokaklara kaçtı. Ara sokaklara kaçan eylemciler burada bir süre polis ekipleriyle çatıştı.

Öte yandan Sıraselviler Caddesi üzerine barikat kuran bir grup eylemci polise taş, şişe, bilye ve havai fişeklerle saldırdı. Cadde üzerinde ateş yakan ve dağılmayan eylemcilere polis biber gazı ve boyalı mermi ile müdahale etti. Grup dağılmamakta ısrar edince çevik kuvvet ekipleri kalkanları üst üste koyarak eylemcilerin üzerine yürüdü. Ancak eylemcilerin havai fişekli saldırılarını artırması üzerine çevik kuvvet ekipleri geri çekilmek zorunda kaldı. Bir çevik kuvvet polisi ise cadde üzerindeki ateşi yangın söndürme tüpüyle söndürmeye çalıştı. Cadde üzerindeki bir sokakta ise yerde kan izleri ve yanında bir gaz kapsülü görülürken, çevredekiler bir vatandaşın kafasına kapsül gelerek yaralandığını iddia etti. Çatışmanın boyutunun artması üzerine Taksim Meydanı’nda da vatandaşlar toplanarak polise sloganlar attı. Polis ekipleri ise vatandaşları kalkanlarıyla meydandan uzaklaştırdı.

EYLEMCİLER BİR KAFETERYANIN CAM VE ÇERÇEVESİNİ KIRDI
İstiklal Caddesi’ndeki bir sokakta ise eylemciler bir kafeteryayı adeta yerle bir etti. Eylemcilerin kafeteryanın camını, çerçevesini indirmesi sonucu kafeterya kullanılamaz hale geldi. Kafeteryanın sahibi ise elinden yaralandı. Yaralanan kafeterya sahibine çevik kuvvet sağlık ekibi pansuman yaptı. Vatandaşların kafeterya içerisinde mahsur kalanların olduğunu söylemesi üzerine çevik kuvvet ekipleri, kafeteryaya girerek mahsur kalanları çıkarttı. Kafeteryanın camlarında ise kan olduğu gözlendi.

Galatasaray Meydanı’nda ise durum farklı değildi. Ara sokaklardan çıkan bir grup eylemci sloganlar atarak polise havai fişek ve taşlarla saldırdı. Polis ise eylemcilere tazyikli suyla müdahalede bulundu. Çevik kuvvet ekipleri de ara sokaklara kaçan eylemcileri bir süre kovaladı. Galatasaray Meydanı’nda gazdan etkilenen birçok vatandaş, çevredeki vatandaşların yardımıyla meydandan uzaklaştırıldı. Diğer yandan çevredeki 3 vatandaş, Galatasaray Meydanı’nda TOMA’nın önüne geçerek TOMA’nın ilerlemesini engellemek istedi. Bir süre TOMA’nın önünde direnen vatandaşları, çevik kuvvet ekipleri kalkanlarıyla uzaklaştırdı. Bu esnada ise vatandaşlarla polis arasında arbede yaşandı. Bir grup vatandaş ise meydanda halay çekerek eğlendi. Eylemcilerle polisin çatışması Galatasaray Meydanı ve Taksim Tünel arasındaki ara sokaklarda gece saatlere dek sürdü

Kaynak: İHA