Ayak Terlemesine Son

Vücudumuzun ısı kontrolünde (termoregülasyon) gerekli olan terlemenin daha üst seviyede olmasıyla ayak terlemesinin ortaya çıktığını belirten Adana Asmer Ayak Sağlığı Uzmanı Mukaddes Öz, bu durumun biyolojik ve psikolojik anlamda kişiye sıkıntı veren bir sağlık sorunu olduğunu belirtti.

Ayak Terlemesine Son

Ayak sağlığı uzmanı Mukaddes Öz, el ve ayaklarda görülen palmoplantar hiperhidroz olarak bilinen sorunun birçok sebebe bağlı olabileceği gibi sadece genetik olarak ta kişide seyredebileceğini anlattı.

Ayaklardaki aşırı terleme sadece terleme sorunu olarak kalmayıp beraberinde başka sorunları da getireceğini neler yapılması gerektiğine dikkat çeken Öz, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Öncelikle, ayaklarda aşırı terleme var diyebilmemiz için günün her saatinde ayak tabanı ve parmak araları ıslak halde olmalıdır. Ter ayak derisini ve tırnakları sürekli incelteceği, dokuyu bozacağı için cilt ve tırnaklarda harabiyet oluşabileceğinden batık tırnak, cilt ve tırnak mantarları, metatarsta ve parmak aralarında siğiller daha sıklıkla kişinin karşısına çıkacaktır. Bakterilerin oluşumunda rol alan ayak terlemesi kokuya ve her türlü enfeksiyona zemin hazırlayacaktır."

HAYAT STANDARTLARI TEDAVİ YÖNTEMİNİ BELİRLİYOR
Ayak terlemesi sorunu için hastanın ayak sağlığı uzmanıyla görüşüp kendi hayat standartları ve sosyal şartları inceleyerek en uygun tedavi yönteminin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Öz,Sürekli el ve ayak terlemesi olan hastalara şu önerilerde bulundu;
“Özel sabunlarla günlük ayak hijyeni sağlanmalı, parmak araları çok iyi kurulanmalı, ayak havluları kişiye özel olmalı. Yıkamadan sonra doğru bir uzmandan alacakları öneriler ile terlemeyi önleyici ürünler doğru dozda kullanılmalı.Ayakkabı, terlik ve çorapların uzmanların önereceği antiseptiklerle temizlenmesi ve bakımının yapılması. Her ay ayakkabıların uzman tarafından gözden geçirilmesi baş gösteren patolojik hadise varsa önlem alınmalı.”
Bu uygulamaların yanında ilaç tedavileri, botox tedavisi, iyontoforez tedavisi, cerrahi ets tedavisi olmak üzere 4 başlıca yöntemden de yararlanılacağını belirten Öz; Kalıcı olan tek tedavi cerrahi klipsli ets (kapalı amelyat sampatektomi) yöntemi olduğunu ifade etti.

Kaynak: İHA