Palandöken'de Kar Rafting ve Buz Tırmanışı

Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden Palandöken'de yerli ve yabancı turistler, özel olarak aydınlatılan pistte ilk defa kar rafting ve buz tırmanışı gösterisi izledi.

Dünyada sayılı kayak merkezleri arasında yer alan ve kar kalınlığının 45 santimetreyi bulduğu Palandöken, renkli bir organizasyona ev sahipliği yaptı.
Xanadu Snow White Oteli ile ATAK Arama Kurtarma Doğa Sporları Kulübü'nün birlikte düzenlediği organizasyonda, kayakla atlama, senkronize atlama, snowboard ve meşaleli kayak gösterileri gerçekleştirildi.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 20 derece olmasına aldırış etmeyen davetliler, sporcuların Ejder Tepesi'nden inerek ilk defa gerçekleştirdiği kar rafting ve bisikletli kayak gösterilerini beğeniyle izledi.
Yurt içi ve yurt dışından gelen çok sayıda davetli, yakılan ateşler etrafından kar üzerinde dans ederek, türküler eşliğinde halaylar çekti.
Program çerçevesinde dünyaca ünlü Milli dağcı Tunç Fındık da, 20 metrelik yapay buz duvarını davetlilerin alkışları arasında tırmandı.
Fındık, yaptığı açıklamada, Erzurum'un buz tırmanışı aktivitesinin en iyi uygulanacağı yerlerden biri olduğunu, buradaki doğal güzelliklerin mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Fındık, "İstanbul, Ankara ve İzmir'den gelen tırmanıcılar buradaki güzellikleri kendi başına bulamıyor. Burası buz tırmanışı aktivitesinin mükemmel şekilde uygulanacağı bir yer. Ben gerekli önlemler alındıktan sonra ip ve halatlar yardımıyla rahat bir tırmanış gerçekleştirdim. Ancak doğada işi bilen ve gerçekten profesyonel tırmanıcı olmanız gerekiyor" dedi.


ATAK Arama Kurtarma Doğa Sporları Kulübü Başkanı Çetin Bayram ise Erzurum'da 8-9 Şubat'ta bir çalıştay yapacaklarını, bunun neticesinde oluşturacakları raporla önümüzdeki yıllarda buz tırmanışına Türkiye'de bir ivme kazandırmayı planladıklarını ifade etti.

Yeni yağmış kara küçük bir kartopu atarak, bunun büyüyerek bir çığ olmasını hedefledikleri kaydeden Bayram, şöyle devam etti:
"Bundan sonra çok daha bilinçli ve orjinal bir şekilde, dağcılık sporuna yeni bir branşı Erzurum'dan Türkiye'nin her tarafına yaymayı hedefliyoruz. Kar rafting de kulüp olarak başlattığımız diğer alternatif doğa sporu dallarından biri. Bu konuda Vali Ahmet Altıparmak bizlere büyük manevi destek verdi."
Kaynak: AA