Başkent’te Dar Gelirlilere Gıda Desteği Aralıksız Sürüyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi yoksul ailelere gıda yardımını 1997 yılından bu yana aralıksız sürdürürken, proje Türkiye’deki birçok belediyeye de örnek oluyor.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, her yıl olduğu gibi bu yıl da sosyal yardımlar kapsamında dar gelirli ve ihtiyaç sahibi 140 bin aile için uyguladıkları gıda dağıtım programına devam ettiklerini bildirdi. Başkan Gökçek, ihtiyaç sahipleri için içerisinde çeşitli gıda ve temizlik maddeleri bulunan yardım paketlerini fakir ve muhtaçların yaşamlarına destek vermek amacıyla 25 ayrı ekiple adreslerine kadar götürerek teslim ettiklerini söyledi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 140 bin dar gelirli aileye içerisinde çeşitli gıda ve temizlik maddelerinin bulunduğu paketlerin önceden belirlenen programla aralıksız olarak dağıtımının sürdüğünü, ihtiyaç sahibi ailelerin puanlamasına ve ihtiyaç durumuna göre dağıtımların yılda 2 ya da 3 kez yapıldığını bildirdi. Başkan Gökçek, başlattıkları çalışmaların toplumsal barışın sağlanmasında ve yoksulluktan kaynaklanan suçun azalmasında önemli işlevi olduğunu da belirterek, “Dar gelirli ve mağdur durumdaki insanlarımıza destek vermeyi bir görev sayıyoruz. Onların yalnız olmadıklarını bizim yanlarında olduğumuzu gösteriyoruz ve göstereceğiz. Bu çerçevede yıllardır sürdürdüğümüz dar gelirli insanlarımıza gıda ve temizlik maddesi yardımlarını aralıksız sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.
Başkan Gökçek, Büyükşehir Belediyesi’nin dar gelirli Ankaralılara yaptığı sosyal yardımlar kapsamında bu yıl dağıtım planında olan 140 bin aileye içinde çeşitli gıda ve temizlik maddelerinin bulunduğu paketlerin adrese dayalı dağıtım anlayışıyla sürdürüldüğünü söyledi.
Gıda yardım paketlerinin büyük bir özenle bizzat hak sahibine konutlarında teslim edildiğini kaydeden Başkan Gökçek, böylece hem olası kargaşalığın hem de yardım alanların rahatsız olmasının önüne geçildiğini belirtti
Sosyal yardımlar, Ankara il sınırlarında yaşayan ve TÜİK verilerine göre yoksulluk sınırı altında yaşayan vatandaşlara belli kriterler değerlendirildikten sonra elden yapılıyor. Yardım almak isteyen Başkentliler; nüfus cüzdanı ve fakirlik ilmuhaberi ile Büyükşehir Belediye Binası, Etlik Osmanlı İş Merkezi, Çubuk ve Sincan’daki 4 başvuru merkezinden birine şahsen başvuru yapıyor. Şahsen başvuru yapamayacak durumda olan engelli, yatalak ya da yaşlı vatandaşların kayıtları görevli personel tarafından evinde yapılıyor. Başvuru sahipleri, ilk kayıtta personelin de yardımıyla “Yardım Başvuru Formu”nu doldurduktan sonra SGK ve aile beyanı için nüfus taraması yapılıyor ve sonuçların ardından Bilgi İşlem Sistemi’ne kesin kayıt yapılıyor. Elektronik sisteme dahil olan başvuru sahibinin bundan sonraki tüm aşamalarda değerlendirmeleri dijital ortamda toplanıyor. Değerlendirme kriterlerine göre başvuru sahibine puan veriliyor. Evdeki okuyan/okumayan çocuk durumu, kiracılık durumu, engel durumu, karı-kocadan birinin ölmüş ya da evi terk etmiş olma durumu, anne veya babanın olmaması durumu, doğal afete uğrama durumu, şehit ailesi veya gazi olma durumu, ailede askerlik yapan birisinin bulunup bulunmaması durumu, maaşta icra veya diğer yasal kesintilerin mevcut olma durumu üzerinden yapılan hesaplama sonucunda başvuru sahibinin gerekli puanı alması halinde yerinde incelemeye geçiliyor.
BAŞVURULAR YERİNDE DE İNCELENİYOR
Yerinde inceleme memurları, her gün sistemin aciliyet ve ikametgah bilgilerine göre düzenlediği adreslere giderek, gerekli araştırmaları yapıyor. Memurların verdiği olura göre de başvuru sahibi yardım almaya hak kazanıyor. Bir sonraki aşamada da yardım almaya hak kazanan adreslere BELSO soğuk hava depolarından çıkan kamyonlarla sırasıyla dağıtımlar başlıyor. Her eve 5 koliden oluşan içinde çaydan sabuna, reçelden peynire kadar pek çok malzeme bulunan yardım kolileri ulaştırılıyor. Büyükşehir Belediyesi'nin 25 ayrı ekiple 140 bin aileye dağıtımını gerçekleştirdiği yardım kolileri içerisinde bulunan gıda ve temizlik maddeleri şöyle:
“10 kg’lık makarna, 5 lt’lik ayçiçek sıvı yağ, 5 kg’lik un, 2 kg’lık arpa şehriye, 2 kg’lık zeytin, 2 kg’lık peynir, 2 kg’lık sofralık tuz, 5 kg’lık pirinç, 2 kg’lık kuru fasulye, 2 kutu 1660 gr salça (Domates), 2 kg’lik bulgur, 2 kg’lik nohut, 3 kg’lik çay, 6 kg’lik şeker, 750 gr’lık el sabunu, 1 kg’lık banyo sabunu, 3 kg’lik çamaşır deterjanı, 2 kg’lik bulaşık deterjanı, 2 kg’lik tahin helva, 4 kg’lık reçel, 1 kg Tariş kuru üzüm.”