Bm Raportöründen İspanya'ya 'Franco Dönemi' Eleştirisi

Birleşmiş Milletler (BM) raportörü Pablo de Greiff, Franco dönemine ait suçları soruşturmadığı için İspanya'yı eleştirdi.

İspanya'da diktatör Franco döneminde işlenen suçlarla ilgili yaklaşık 10 gün süren gözlemde bulunan BM raportörü Greiff, İspanyol devletini eleştiren açıklamalar yaptı.
21 Ocak'ta İspanya'ya gelen, Madrid, Endülüs, Katalonya ve Galisya bölgelerinde temaslarda bulunan, sivil toplum örgütleri ve Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo'nun da aralarında bulunduğu devlet yetkilileriyle görüşen Greiff, basına yaptığı açıklamada, "Franco döneminin mağdurları ile İspanya'nın resmi yetkilileri arasında büyük bir görüş farklılığı olmasının üzüntü verici olduğunu" dile getirdi.
"Franco döneminde işlenen ciddi suçların ne soruşturulmuş ne de yargılanmış olmasından" ötürü İspanyol devletini eleştiren Greiff, söz konusu dönemde işlenen tüm suçlar için 1977 yılında çıkarılan genel af yasasının artık geçerli sayılmaması gerektiğini ifade etti.

Kolombiyalı raportör Greiff, İspanya'daki siyasi partilerin, seçim kaygısı taşımadan, Franco dönemi mağdurlarının korunmasını bir devlet politikası haline getirmesi gerektiğini belirterek, "Gözlemlerim sırasında beni en çok, Franco dönemi mağdurlarının hakları adına fazla bir şey yapılmamış olması şaşırttı" dedi.

Öte yandan, Arjantinli yargıç Maria Servini de Cubria'nın, "işkence yaparak insanlığa karşı suç işlediği" iddiasıyla yargılanmak üzere Arjantin'e iadesini istediği Franco döneminin eski polis müfettişi olan "Küçük Billy" lakaplı Juan Antonio Gonzalez Pacheco'nun iadesine İspanya Ulusal Mahkemesi savcılığının karşı çıkması da BM raportörü tarafından eleştirildi.
Savcılığın kararının şaşırtıcı olduğunu belirten Greiff, İspanyol mahkemelerinin Franco döneminin kayıplarını soruşturmamasının endişe verici olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA